Nova vremena, novi zeleni poslovi za bolju budućnost

GREEN_300_listici_sredina

Brzo rastuće tržište

Utjecaj klimatskih promjena već se osjeća s porastom ekstremnih vremenskih događaja i najtoplijih dana ikad zabilježenih. Sa svim problemima koji se pojavljuju na planetu i u našim životima, više nego ikada su potrebni ljudi koji će ponuditi inovativna i održiva rješenja.

Prijelaz na čišći i zeleniji planet zahtijevat će inovativna rješenja u svakoj industriji te radnu snagu s vještinama za njihovo dizajniranje i primjenu. Kako se sve više zemalja, a tako i tvrtki, obvezuje ukloniti svoje emisije ugljika i smanjiti svoj utjecaj na okoliš, predviđa se značajan rast zelenih radnih mjesta. Znanstvenici koji mogu procijeniti, predvidjeti i dokumentirati štetu uzrokovanu zagrijavanjem temperatura bit će vitalni u narednim desetljećima kako bi svijet bio informiran. Od urbane poljoprivrede do održivog dizajna, sadašnja generacija bi se nakon školovanja mogla prijavljivati na kompletno drugačije tržište rada. Ako želite raditi na spasenju planeta, ali i zaraditi za život, možda je vrijeme za dodatnu edukaciju i promjenu karijere jer će zeleni poslovi biti sve traženiji te time i prilično dobro plaćeni. Primjerice, u Miamiju je nedavno imenovana prva pročelnica za vrućinu, prva takva titula u svijetu. Odlučili smo pogledati i druge zanimljive, nove i razvijajuće zelene poslove koji se odnose na različite interese, skup vještina i obrazovanje.

Glavni službenik za održivost

Ovo je relativno nova pozicija u poslovnom svijetu, a glavni službenici za održivost služe kao korporativni vođe u naporima poduzeća za zaštitu okoliša. Tvrtke moraju pratiti svoj utjecaj na okoliš i društvo, a imenovanje CSO-a (Chief sustainability officer) odražava temeljnu potrebu tvrtki da nadgledaju i poboljšavaju svoj rad. Glavni službenici za održivost odgovorni su za ciljeve i inicijative organizacije koji se odnose na održivost, a odgovorni su i za osmišljavanje i izvršavanje programa očuvanja energije i resursa koji će smanjiti utjecaj organizacije na okoliš.

Inženjer zaštite okoliša

Inženjeri zaštite okoliša savjetuju vlade i privatne tvrtke o najboljim načinima kako minimalizirati utjecaj svojih projekata na okoliš. Bave se pružanjem tehničke podrške u razvoju i provedbi programa zaštite okoliša u industriji, pregledavaju postojeće programe zaštite okoliša i daju prijedloge za poboljšanje, nadziru aktivnosti gospodarenja otpadom i kontrole onečišćenja i mnogo drugo. Mogli bi raditi na programima recikliranja, politici javnog zdravstva ili na planovima za smanjenje onečišćenja zraka i vode.

Hidrolog

Hidrolozi proučavaju dostupnost i kvalitetu vode, prikupljaju podatke i koriste ih za formuliranje planova za poboljšanje resursa. Oni prikupljaju uzorke površinske ili podzemne vode, obrađuju podatke i utvrđuju opseg onečišćenja. Obrađuju i meteorološke, snježne i hidrološke podatke, izvršavaju studije oborinskih voda, pripremaju razne karte i drugo. Uglavnom surađuju s lokalnim, državnim i saveznim agencijama na pitanjima vodnih resursa.

Znanstvenik za zaštitu okoliša

Znanstvenici za zaštitu okoliša rade za vladine agencije, konzultantske tvrtke ili druge privatne tvrtke, koristeći svoje znanje iz prirodnih znanosti kako bi formirali politiku koja štiti ljude, životinje i okoliš. Bave se analiziranjem uzoraka, istraživanjem i drugim vrstama dobivanja informacija kako bi identificirali i procijenili prijetnje okolišu. Razvijaju planove za sprječavanje, kontrolu ili rješavanje problema s okolišem, poput onečišćenja tla, zraka ili vode.

Urbani poljoprivrednik

Ako volite provoditi vrijeme u vrtu i uzgajati vlastitu hranu, ali volite i gradski život onda je ovo posao za vas. Urbani poljoprivrednici stvaraju ili koriste postojeći zeleni prostor na praznim parcelama, krovovima, u dvorištima, podrumima, halama te čak i fasadama zgrada. Ova vrsta gradske poljoprivrede dolazi s mnogim zelenim prednostima, poput očuvanja energije, povećane biološke raznolikosti u urbanom području, pročišćavanjem zraka, čak i kontrole mikro-klime.

Zeleni dizajner

Industrije koje se bave kreativnim rješenjima će odigrati ogromnu ulogu u transformiranju naših gospodarstava. Bilo to kao održivi modni dizajner koji izrađuje odjeću od održivih materijala, dizajneri namještaja koji koriste materijale iz etičkih izvora, dizajneri svakodnevnih životnih predmeta koji su dosad bili od neodrživih materijala, pa sve do umjetnika koji skuplja tisuće komada plastičnog otpada za stvaranje umjetnosti. Svi kreativci su u jedinstvenoj poziciji da pomaknu granice i potaknu promjene u svojoj industriji.

Zelena arhitektura i građevina

Možda biste mogli raditi na polju eko-arhitekture, dizajnirajući zgrade koje imaju što manji utjecaj na okoliš. To bi moglo značiti, umjesto čišćenja zemljišta radi stvaranja novih zgrada, radeći zajedno s već postojećim staništima, koristeći održive materijale i najučinkovitiju upotrebu energije. Zamislite zgrade smještene na drveću, s travom na krovu ili kuću ispunjenu obnovljenim predmetima kao namještaj.

Savjetnik za održivost

Ako nemate tehničke sposobnosti da budete inženjer, to ne znači da ne postoje uloge za ljude koji imaju poslovno znanje i vještine upravljanja projektima kako bi pomogli tvrtkama da postanu zelene. Osim toga ne trebaju svim tvrtkama inženjeri, već savjetnici za održivost koji su upoznati sa svim informacijama koje su potrebne kako bi napravili procjenu utjecaja tvrtke na okoliš, te pripremili i vodili projekt smanjenja emisija ugljika, otpada i potrošnje vode. Savjetnik za održivost može imati manje ili još veće uloge, kao što je savjetovanje vlade o tome kako osigurati novu prometnu infrastrukturu ili novi projekt urbane obnove koji je ekološki prihvatljiv, što će biti izrazito bitno u godinama koje dolaze.

Inženjeri i tehničari za sektor obnovljivih izvora energije

Ovo su prijeko potrebna zanimanja ako se svijet planira odmaknuti od fosilnih goriva i prebaciti na stvaranje i korištenje održive energije. Pomislite samo na sve ljude koji su potrebni za projektiranje i izgradnju solarnih panela i vjetroagregata za proizvodnju električne energije koju koristimo. Trenutno poslovi u solarnoj energiji su u porastu, s 3,8 milijuna radnih mjesta u svijetu, što je trećina ukupnih poslova obnovljivih izvora energije koji su identificirani.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.