guillherme-schneider-ecIS-bfYSG8-unsplash (1)

Nova tehnologija obnavlja čisti silicij iz solarnih ćelija koje su na kraju vijeka trajanja

GREEN_300_listici_sredina

Recikliranjem do novih komponenata

Izvještaji kažu da se pomoću novih otkrića može reciklirati silicij čistoće do 99,9984%.

Znanstvenici s indijskog KPR Instituta za inženjerstvo i tehnologiju razvili su novu tehniku ​​za recikliranje čistog silicija iz solarnih ćelija na kraju njihovog životnog ciklusa. Za razliku od drugih konvencionalnih metoda za recikliranje silicija iz fotonaponskih uređaja, nova tehnika se ne temelji na upotrebi vrlo toksične kemijske fluorovodične kiseline, koja se obično koristi u fotonaponskoj industriji.

Prema znanstvenicima, predložena tehnika može isporučiti reciklirani silicij čistoće do 99,9984%. Trošak recikliranja solarne ćelije od 1 kg s ovim postupkom procjenjuje se na 68,9 američkih dolara, a ukupna dobit nakon recikliranja solarne ćelije od 1 kg izračunata je na 185,4 američkih dolara. Oporavljeni silicij može se koristiti za proizvodnju novih solarnih ćelija ili elektroničkih komponenti kao što su diode, tranzistori i mikročipovi, objasnili su.

Inače se u recikliranju solarnih modula koristi korozivna kiselina za odvajanje silicija iz ćelije. Korozivnu kiselinu zamijenile su tri različite kemikalije: 10 M otopina natrijevog hidroksida (NaOH) nanesena je na aluminijski sloj pet minuta na 63 stupnja Celzijusa; 6 M otopina dušične kiseline (HNO3) korištena je za uklanjanje srebrnih elektroda i olova; a otopina 90% fosforne kiseline korištena je za uklanjanje antirefleksnog premaza na bazi silicij nitrida (Si3NA4) tijekom 45 minuta na 70 stupnjeva Celzija. Vanjski dijelovi solarne ploče kao što su staklo, staklo etilen-vinil acetat, bakar, čelik, aluminij i plastika prethodno su uklonjeni toplinskom razgradnjom.

Također kažu da tehnika recikliranja omogućuje obnavljanje aluminija, srebra i olova kao aluminij hidroksida, srebrnog klorida, odnosno olovnog oksida. Sve to opisano je u radu “Oporavak čistog silicija i drugih materijala iz odloženih solarnih ćelija”, objavljenom u International Journal of Photoenergy.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.