alaina-mclearnon-P_t9mRLFoRs-unsplash (1)

Nova studija otkrila mikroplastiku u mesu, mlijeku i krvi životinja

GREEN_300_listici_sredina

Opasnost i za ljudsko zdravlje

Prema novom istraživanju, uzorci govedine i svinjetine iz Nizozemske sadrže iznenađujuće razine kontaminacije mikroplastikom.

Pilot studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Vrije u Amsterdamu (VUA), koji rade za Plastic Soup Foundation, kaže da su po prvi put pronašli mikroplastiku u govedini i svinjetini te u krvi domaćih životinja. Plastika je također pronađena u “svakom uzorku” stočne hrane , što ukazuje na izvor kontaminacije. Hrana je pakirana u plastiku, iako istraživači kažu da nije jasno je li to izvor kontaminacije ili nešto dublje u opskrbnom lancu.

Više od 75 posto uzoraka mesa i mlijeka uzetih s lokacije u Nizozemskoj sadržavalo je tragove plastike. Istraživači kažu da je svaki uzorak krvi sadržavao i mikroplastiku. Ukupno je uzeto 12 uzoraka krvi krava i 12 uzoraka krvi svinja. Svi su sadržavali mikroplastiku, uključujući polietilen i polistiren, koji je poznatiji kao glavni sastojak stiropora. Istraživači su uzimali mlijeko iz kartona kupljenih u dućanima, kao i mlijeko dobiveno pri ručnoj mužnji krave te mlijeko iz cisterni na farmama.

Od uzoraka mesa kontaminirano je sedam od osam uzoraka govedine i pet od osam uzoraka svinjetine. “Kada mjerite krv, otkrivate apsorbiranu dozu iz svih različitih načina izlaganja – kroz zrak, vodu, hranu i slično.”, rekla je dr. Heather Leslie iz VUA. “Dakle, vrlo je zanimljiv jer vam odmah govori što prodire u rijeku života. To bi trebalo djelovati kao poticaj za daljnje istraživanje cijelog opsega izloženosti i svih rizika koji mogu biti povezani s njom”, rekla je Leslie.

Nova otkrića uslijedila su nakon istraživanja objavljenog ranije ove godine koje je prvi put otkrilo mikroplastiku u ljudskoj krvi. Plastika se može nakupljati u organima, što dovodi do brojnih zdravstvenih problema. “Nepoznato je postoje li potencijalni toksikološki rizici ovih nalaza”, stoji u izvješću. Drugi uzorci posljednjih godina pronašli su mikroplastiku u mlijeku u Švicarskoj i Francuskoj.

Mikroplastika je pronađena u svim krajevima svijeta, a nedavno je prvi put otkrivena na Arktiku. Istraživači kažu da se ondje možda stvara plastično smeće, slično Velikom pacifičkom smeću koje se nalazi u Tihom oceanu između Kalifornije i Havaja. Plastika u okolišu, posebice u svjetskim oceanima, zagađuje opskrbu hranom, stvara kiselo okruženje i pridonosi izbjeljivanju koralja, kao i porastu temperatura. “Budući da je mikroplastika prisutna u stočnoj hrani, ne iznenađuje da je većina ispitanih mesnih i mliječnih proizvoda sadržavala mikroplastiku”, rekla je u izjavi Maria Westerbos iz Zaklade Plastic Soup Foundation, “Hitno moramo ukloniti plastiku iz stočne hrane za zaštitu zdravlja stoke i ljudi.”

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.