lorenzo-hamers-jvIaut-V9a4-unsplash

Nova studija kaže da je biljni protein jednako dobar za izgradnju mišića kao i protein od sirutke

GREEN_300_listici_sredina

Opovrgnute ranije tvrdnje

Nova studija pokazala je da muškarci koji konzumiraju adekvatne količine biljnih proteina uz dodatak soje mogu izgraditi istu mišićnu masu kao i oni koji konzumiraju životinjske proizvode i protein sirutke u prahu.

Vegani imaju isti rast mišića koristeći proteinski prah biljnog porijekla kao i svejedi koji koriste sirutku, pokazalo je novo istraživanje iz Brazila objavljeno u znanstvenom časopisu Sports Medicine. Studija je imala za cilj identificirati učinke prehrambenih izvora proteina (isključivo biljnog u odnosu na mješovitu prehranu svejeda) na promjene mišićne mase i snage kod zdravih mladića koji treniraju snagu.

Predvođena dr. Hamiltonom Roschelom iz Grupe za istraživanje primijenjene fiziologije i prehrane na Sveučilištu São Paulo u Brazilu, istraživanje je regrutiralo 38 muškaraca, od kojih su 19 bili svejedi i 19 vegani s prosječnom dobi od 25 godina. u nadziranom programu vježbanja s utezima koji se sastoji od dva tjedna treninga tijekom tri mjeseca.

Tijekom programa treninga sudionici su konzumirali 1,6 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, pri čemu su vegani konzumirali suplement proteina soje, a svejedi suplement proteina sirutke. Unos prehrane je praćen svaka četiri tjedna tijekom studije. Rezultati istraživanja pokazali su da su čista mišićna masa, cijeli mišići i površine poprečnog presjeka mišićnih vlakana, kao i potisak nogu pri maksimalnom jednom ponavljanju, značajno porasli u obje skupine, bez razlike između vegana i svejeda.

Studija je pokazala da je biljna prehrana sastavljena od cjelovite hrane i dodataka sojinih proteina jednako učinkovita kao i dijeta za svejede koja se sastoji od miješane cjelovite hrane i dodataka proteina sirutke za potporu izgradnje mišića i snage. Rezultati mogu potaknuti one koji treniraju snagu da razmisle o korištenju biljnih proteinskih dodataka umjesto whey proteina.

“Prehrana s visokim udjelom proteina, isključivo na biljnoj bazi (biljna cjelovita hrana plus dodatak izolatu proteina soje) ne razlikuje se od mješovite prehrane usklađene s proteinima (miješana cjelovita hrana plus dodatak proteina sirutke) u podržavanju mišićne snage i prikupljanja mase, što sugerira da izvor proteina ne utječe na prilagodbe izazvane treningom otpornosti kod netreniranih mladića koji konzumiraju adekvatne količine proteina”, zaključili su znanstvenici.

Biljni proteini izgrađuju mišiće

Rezultati studije dovode u pitanje ideju da je prehrana isključivo na biljnoj bazi manje učinkovita od prehrane koja uključuje životinjske proizvode u potpori izgradnji mišića. Tradicionalno, protein sirutke se smatra optimalnim izborom proteina za izgradnju mišića; međutim, posljednjih godina istraživači su utvrdili da bjelančevine životinjskog podrijetla nisu superiornije od biljnih.

Studija iz 2017. objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da se prehrambeni proteini dobiveni iz biljnih izvora ne razlikuju od onih iz mesnih izvora. Među 3000 sudionika s različitim prehrambenim navikama, veći unos proteina doveo je do boljeg ukupnog mišićno-koštanog zdravlja, a izvor prehrambenih proteina – biljni ili životinjski – bio je nebitan. “Znamo da proteini u prehrani mogu poboljšati mišićnu masu i snagu”, rekla je voditeljica istraživanja Kelsey M. Mangano u priopćenju. “Međutim, do sada nismo znali je li jedan izvor proteinske hrane bolji od drugog u postizanju optimalnih rezultata.”

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.