dolomiti na

U sedam dana 170 kilometara: Otvorena nova pješačka ruta kroz Dolomite u Italiji

GREEN_300_listici_sredina

Ideja za ljetnu avanturu

Nema bolje ljetne avanture od pješačenja divljom prirodom i upoznavanja ruralnih dijelova koji su obojeni autentičnošću. Upravo takva ruta, dužine 170 km, otvorena je u talijanskim Dolomitima.

Upravo je otvorena nova planinarska ruta, dužine 170 km, koja vijuga kroz divlji krajolik planinskog lanca Dolomiti u Italiji, a može se prehodati za sedam dana. Ruta je nazvana Cammino Retico po drevnom narodu Raeti koji su živjeli na ovome području u predrimsko doba. Planinarske ture organizira talijanska neprofitna organizacija Carpe Diem, kako bi promovirali spori i održivi turizam.

Ruta prolazi kroz sedam udaljenih sela, koja povezuju regije Veneto i Trentino, a ova zanimljiva staza je kružna pa počinje i završava u Aune di Sovramonte blizu grada Belluna.

Staza slijedi druge unaprijed označene rute, uključujući drevnu Claudiu Augustu i staze koje je ucrtalo talijansko Planinarsko društvo (CAI). Visinska razlika na Cammino Retico kreće se od 400 do 1.450 metara nadmorske visine.

“Ovo je prilika za turiste da otkriju kulturu i tradicije ovih netaknutih, ruralnih područja”, kaže Francesco De Bortoli iz udruge Carpe Diem. “I hodanje je najbolji način za to.”

Na putu se nalaze različita povijesna mjesta – Monte Aveni, svetišta svetaca Vittorea i Corone iz 12. stoljeća i Villa delle Centenere iz 17. stoljeća. Iz Udruge najavljuju kako će za 2025. godinu organizirati i biciklističku turu.

PHOTOS BY: Instagarm / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.