laura-chouette-F5cUG2J8SxI-unsplash

Nova naslovnica Voguea razbjesnila Talijane: “Ništa licemjernije, lažnije i okrutnije”

GREEN_300_listici_sredina

Druga strana medalje

Naslovnica za rujansko izdanje talijanskog Voguea razljutila je Talijane te traže javnu ispriku. Naime, Naslovnica je usnimljena na toskanskoj obali gdje je nekoliko stotina metara uz plažu velika tvornica, najveći uzork svih tamošnjih zagađenja. Talijanski Maldivi kako ih nazivaju lijepi su na fotografijama modne biblije, no realnost je potpuno drugačija.

I dok te na jednoj strani Europe hvale, na drugoj te žustro kude. Tako bi se otprilike mogla opisati trenutna situacija časopisa Vogue. Nakon što je nedavno švedsko izdanje naslovnice Voguea oduševilo svijet s aktivisticom Gretom Thunberg kao glavnim licem, talijanska naslovnica za rujan izazvala je burne reakcije tamošnjih stanovnika. Naime, na naslovnici je prikazana toskanska obala i besprijekorne bijele plaže Rosignanoa. Sve bi to bilo uredu, da svojom naslovnicom ovo mjesto nisu prikazali kao talijanske Maldive i raj na zemlji, međutim situacija je potpuno suprotna. Ova je plaža, odnosno tvornice koje ju okružuju lokalnim stanovnicima uzrokovala desetljeće ekoloških problema. Na temelju samo ove naslovnice bilo bi nemoguće znati da je obalna zona također dom kemijske tvornice krive za izravno odlaganje otpadnih proizvoda u obližnje more. Prva zapažanja sugeriraju da s naslovnicom nema ništa loše. Prikazuje potpuno odjevene modele koji ulaze i izlaze iz kristalno plave vode nalik upravo onoj na Maldivima. “Voda je simbol regeneracije, iskupljenja i povratka u život”, izjavio je autor fotografije Massimo Vitali, legendarni talijanski fotograf. 

No, kad bi se kamera okrenula za samo 180 stupnjeva, situacija bi bila potpuno drugačija. Kemijska tvornica koju je izgradila belgijska tvrtka Solvay nepobitna je prisutnost na obali Rosignana već od 1913 godine i odgovorna je za odlaganje kemikalija izravno u Ligursko more. Mnoge otrovne kemikalije u smjesi, poput žive, arsena, kadmija, kroma, olova i amonijaka, nevjerojatno su štetne za ljude i životinje, tako su prije nekoliko godina tamo ribe isplivale na obalu s abnormalnom razinom amonijaka u tijelu. Kemijskim ispitivanjem vode također je otkriveno nekoliko abnormalnosti u koncentraciji žive i heksaklorobenzena u organizmu tamošnje faune. Regulator odgovoran za procjenu sigurnosti vode i dalje inzistira na tome da je voda sigurna za kupanje i u skladu s njezinim pravilima, unatoč redovitom testiranju na opasne razine toksina.

Mnogi su se stanovnici požalili na naslovnu fotografiju Voguea koja ovo mjesto prikazuje kao idilično, a političar, član zastupničkog doma u Italiji Francesco Berti javno je tražio Vogue da se ispriča Talijanima. “Molim vas pomozite mi prenijeti ovu poruku. Vogue Italia hrani lažnu priču o “toskanskim Maldivima”. Reprezentativno mjesto novog početka, gdje možete pokazati ljepotu u svim njezinim oblicima. Ništa licemjernije, lažnije i okrutnije. Bilo bi dovoljno okrenuti leću fotoobjektiva da vidite industrijsku zvijer prošlog stoljeća koja još uvijek baca 250 tisuća tona industrijskog otpada u more, živu i nikal”, stoji između ostalog u Facebook objavi ovog političara iz Livorna. Časopis je objavio ažurirano objašnjenje naslovne fotografije u kojoj se tvrdi da je namjera podići svijest o ekološkim problemima koje predstavlja Rosignano Solvay. “Ni na koji način nije namjera bila veličati zagađenu plažu, a naslov je mogao biti jasniji u rješavanju složenog i slojevitog značenja, a Vogue Italia će i dalje biti posvećen podizanju svijesti o tim važnim pitanjima”, kazali su iz Voguea.  Dodatni komentar dao je i fotograf naslovnice: “Nadnaravna ljepota ovog dijela toskanske obale za mene je stalni poziv na buđenje o apsurdu koji svi živimo: ništa nije ono što se čini da je, a naš je posao umjetnika da ne zaboravimo ovu važnu istinu”, objašnjava Vitali. S njim se nisu složili Talijani, jer da je po njima, naslovnica bi onda prikazivala jasno stanje stvari.

 

PHOTOS BY: Facebook, Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.