Nova kuharica na tržištu prilagođena dojiljama, trudnicama i alergičarima

GREEN_300_listici_sredina

Knjiga Zeleni život vege mama

Nastala prema ideji osnivačice Facebook grupe Vege mame Ive Janeš i nutricionistkinje Ivane Šimić, knjiga Zeleni život vege mama, nova je literatura na tržištu, prilagođena svima koji žude za zdravijim i zelenijim životom

Zeleni život vege mama riznica je znanja o biljnoj prehrani temeljenoj na znanstvenim činjenicama, nadasve jedinstvena jer detaljno obrađuje prehranu svih dobnih skupina, trudnica i dojilja te je prilagođena alergičarima. Knjiga je izdana u vlastitoj naknadi, a autorice su dvije vega mame, magistra nutricionizma Ivana Šimić i osnivačica Facebook grupe i stranice Zeleni život vege mame Iva Janeš. Susrećući se s mnogo pogrešnih navoda i zastarjelih mišljenja, autorice su razlog za pisanje ove knjige pronašle u želji da pomognu pri učenju osnova o zdravoj prehrani svih dobnih skupina, skupivši točne, provjerene i relevantne informacije na jednom mjestu, kao i iskustva Facebook grupe koja broji  više od 4400 članova.

Kako u samom predgovoru piše, ovo nije “klasična kuharica”. Ova je knjiga zamišljena kao vodič za edukaciju o zdravoj biljnoj prehrani (ali i temelj svake prehrane) za buduće majke, trudnice, dojilje, bebe i djecu, no ujedno obuhvaća i svakodnevni život cijele obitelji. Vrlo je praktična za korištenje te sadrži primjere jelovnika i primjere što  onoga  što se sve može pripremiti s jednom namirnicom u nekoliko recepata. Također, ovdje se obnavlja znanje o domaćim super namirnicama koje su s vremenom pale u zaborav te su se kreirala brza zdrava jela, jela za alergičare, jela za putovanja i tradicionalna jela na biljni način. U knjizi se čitatelje podučava o načinima obrade i skladištenju namirnica, kreiranje školice zamjene za jaja, izrade biljnog sira te još mnogo toga pod povećalom nutritivnih izračuna.

“Ono što ovaj priručnik čini jedinstvenim na tržištu je i način na koji su predstavljene informacije, a one nisu dosadne i komplicirane. Dapače, svaka je namirnica objašnjena jednostavnim rječnikom – a o sebi govore upravo one same – predstavit će nam se mnogi poput miss Heljde, super junaka Batata, snažnog Kelja, čistačice Tikvice… a gospodinu Kikirikiju, na primjer, nije jasno zašto su neki ljudi alergični na njega pa su u knjizi detaljno obrađeni alergeni, intolerancije no i svi makro i mikro nutrijenti. Ovaj priručnik upravo zato nije namijenjen samo roditeljima, nego dapače i djeci kojoj će ilustracije biti jako zabavne te će to biti prilika da uče o namirnicama i njihovom pravilnom kombiniranju,” objašnjava autorica Iva Janeš.

Kako bi pružili sigurnost i mogućnost istraživanja, jedno od poglavlja je i popis korištene literature, točnije stručnih publikacija. Dio knjiga je doniran liječnicima pedijatrijske medicine, stručnim osobama obrazovnih institucija i nekim ministarstvima. Pri izradi knjige pomogli su upravo doktori koji su također i napisali recenzije.

PHOTOS BY: PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.