Nova GREENspiracija potaknut će vas na razmišljanje…

Vrijeme je da promislimo!

Ako želite početi živjeti održivo, najprije trebate preispitati trenutačne životne navike. To znači voditi računa ne samo o svojoj osobnoj dobrobiti, već i više pažnje posvećivati svojoj okolini i stvarima koje svakodnevno konzumirate. Ako se bojite da će vas glava zaboljeti od pretjeranog razmišljanja ili da ćete se zbuniti iako radite sve u najboljoj namjeri, ne brinite – tu smo da vam pomognemo i da vas GREENspiriramo.

Ljudi često vole reći “ono si što jedeš”, ali mi vam novom GREENspiracijom želimo pokazati da ste vi i ono što kupujete, koristite, konzumirate i stavljate na sebe. Održivi život ne znači samo postavljanje solarnih panela na krov kuće (iako vjerujemo da je to sjajna investicija za smanjenje ovisnosti o fosilnom gorivu). Odgovoran i održiv život odnosi se na način na koji razmišljate, kupujete, planirate i gdje to činite. Bez obzira na to putujete li oko svijeta ili samo idete iza ugla do lokalnog dućana, razmišljanje unaprijed pomaže. Počnite ispitivati odakle stvari dolaze, kako su nastale i tko ih je napravio. Gdje stvari idu nakon što ih bacimo u kantu? Promjenom načina razmišljanja možemo bolje organizirati svoj život kako bismo smanjili utjecaj na okoliš. Najzabavniji i najučinkovitiji način da napravite promjenu je da sami otkrijete kako to postići. Ove mini eksperimente u simpatične vizuale za novu GREENspiraciju predočila je ilustratorica Zombijana Bones, a mi smo tu da vam ukažemo na pitanja koja si svakodnevno trebate postavljati. Vrijeme je da promislimo!

Promislite o kupovini

Trebate ići u kupovinu? Ako da, trebate li kupiti novu odjeću, neki novi uređaj ili opremu? Kupite nešto u second-hand dućanu, posudite od prijatelja, popravite ili prenamijenite nešto što već posjedujete. Često kupovina nekog novog proizvoda samo zato što ima oznaku “eko” ne znači da je ekološki prihvatljivija opcija od korištenja nečega što već imate. Kome dajete novac? Pomažete li brendu koji uistinu ulaže napore da smanji svoj utjecaj na okoliš? Pomažete li nekoj obitelji kupujući proizvode iz njihovog OPG-a? Razmislite kome dajete svoj teško zarađeni novac i koju korist će imati, ali prije svega pitajte se – “treba mi li to uopće?“.

Preispitajte hranu koju jedete

Odakle dolazi vaša hrana? Znate li njezin izvor? Izvor nije supermarket. Zemlja i voda određuju kvalitetu hrane. Preispitajte i hranu koja vam je preporučena. Tko stoji iza te preporuke? Postoji li iza nje financijska korist? Znate li što se nalazi u prerađenoj hrani? Bi li vaša baka rekla da je to dobra namirnica? Razmotrite i istražite alternative zbog svog zdravlja i zdravlja planeta.

Preispitajte otpad koji stvarate

Koliko otpada generirate svaki tjedan? Što čini taj otpad – hrana, ambalaža, papir? Koliko biste toga mogli odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti ili reciklirati? I dalje koristimo plastične vrećice, ali ne zato što ih želimo. Znamo koliko su one štetne, ali i dalje nam se dogodi da u dućan odemo bez platnene vrećice. Prije nego što kupite nešto upakirano u plastiku, razmislite je li vam ono potrebno. Ako postoji drugačija opcija, odaberite onu gdje možete ponovno upotrijebiti ambalažu i ne morate je baciti. Svaki ikad napravljen komad plastike još uvijek postoji u nekom obliku. Odbačenu plastika zapravo nikada ne nestaje. Svi volimo praktičnost. Organiziramo roštilj i koristimo tanjure i pribor koji možemo jednostavno kasnije baciti jer nam se ne da prati toliku količinu posuđa. Ali učinci toga skupo nas koštaju. Naručujemo hranu iz restorana, ali što napravimo s posudom u kojoj je došla? Posebice ako je napravljena od stiropora? Odlučujemo se za proizvode za jednokratnu upotrebu poput slamki, boca ili tampona samo jer se čine praktični ili nas je neki oglas uvjerio da su praktični. Ne znamo ni postoji li neka alternativa jer prihvaćamo stvari onakvima kakve jesu. Teško je donositi održive odluke jer novac pokreće društvo. Razmislite o putu koji prijeđe neki proizvod prije nego što dođe u vaše ruke.

Preispitajte prošlost

Prije 1960-ih svijet se dobro snalazio bez plastike. Jednostavno nije bilo plastičnih vrećica, pelena ili cipela. Od tada se plastika uvukla u svaki dio našeg društva. Moramo razmišljati o alternativama koje su učinkovite, a za to imamo dokaz iz prošlosti. Razmislite, što bi vaša baka koristila na vašem mjestu?

Promislite o oglašavanju

“Eko”, “održivo”, “organsko” ili “zeleno” postale su vrlo popularne riječi. Ove riječi na proizvodima se često nalaze samo kako bi se taj proizvod prodao, a ne spasio planet. Certifikati su korak u dobrom smjeru, ali ni certificirane proizvode nemojte uzimati zdravo za gotovo. Čitajte etikete, istražite pozadinu neke tvrtke i postavite pitanja. Oglašivači su pametni i znaju točno što želite čuti.

Preispitajte ulaganje

Ponekad je organsko skuplje, ali shvatite da je to samo kratkoročno tako. Dugoročno gledano, bit će zdravije za vas, vašu djecu i planet jer je tlo sačuvano i nije zagađeno štetnim pesticidima, herbicidima i insekticidima. Iako je bitno pridržavati se budžeta, jeftinije nije uvijek bolje. Podržavajući organske proizvođače, pomažemo im da opstanu i da nam zauzvrat nude proizvode koji nisu nanijeli veliku štetu prirodi. Osim toga, zabavno je uzgojati vlastito povrća ili napraviti vlastitu prirodnu kozmetiku.

Preispitajte ono što je važno

Kakve su posljedice onoga što jedete, pijete, kupujete, radite ili planirate napraviti? Kakve su posljedice nečega u idućih 10 minuta, 10 mjeseci, 10 ili 100 godina? Kakav utjecaj te radnje imaju na vas, vašu djecu i svijet u cjelini? Umjesto da trošite novac, vrijeme i trud na održavanju konzumerizma, što možete učiniti da ovaj svijet bude bolji? Novac, zabava i “posjedovanje” stvari sve su privremene radosti. Naš utjecaj na planet trajat će i nakon što nas više ne bude bilo pa je bolje da se potrudimo da taj utjecaj bude najbolji što može biti.

Svaki naš postupak ima utjecaj na okoliš, a globalni ekološki problemi s kojima se susrećemo nas na to podsjećaju svaki dan. Možda vam se trenutno čini komplicirano preispitivati svoje svakodnevne odluke, ali mi smo tu da vam pomognemo i pokažemo vam kako to s lakoćom činiti. Vjerujete nam, uskoro će vam postati dio navike i nećete ni shvatiti da ste o nečemu dva puta razmislili jer ćete to činiti prirodno.
Ovom najavom ujedno završavamo prethodnu GREENspiraciju – “Reciklaža nije gnjavaža, odvajaj otpad!”. Želimo vam se zahvaliti što ste čitali članke na temu recikliranja, slušali naše savjete i savjete naših suradnika kao što je Marina Matijević koja stoji iza Instagram profila “Ja bolji građanin”. Oduševili ste nas svojim pitanjima i angažiranosti na društvenim mrežama te dali nam nadu da zajedno možemo postići velike zelene promjene! Kako bismo vam se još jednom zahvalili i zatvorili jedno uspješno poglavlje, pripremamo vam iznenađenje pa nas svakako pratite i dalje da saznate o čemu je riječ…

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.