828x1104_cmsv2_465a4ae4-f92e-50b1-b334-f906d20ad5a2-7629492

Nova ‘eko zgrada’ u Europi bit će dom za čak 10.000 biljaka i stabala

GREEN_300_listici_sredina

Sve je više primjera održive arhitekture

"Okomita šuma Wonderwoods“, pušta korijenje u četvrti Utrecht između Croeselaana i Jaarbeursboulevarda i bit će spremna za stanovnike do ljeta 2024. godine.

Čak 300 stabala i 10.000 grmolikog bilja i cvijeća pretvorit će jedan neboder u pravu šumu. Riječ je o najnovijem dizajnu zelenih nebodera u Nizozemskoj od nagrađivanog talijanskog arhitekta Stefana Boerija. Prvi red ove impresivne zgrade, simboličnog naziva “Wonderwoods“, započinje s grmom ribiza i stablom kruške, na koji se nadovezuju ostale biljke.

Utrecht je tako posljednji nizozemski grad koji je dobio zeleni pečat ovog popularnog talijanskog arhitekta, koji je širu javnost prvi put oduševio prije deset godina kada je u Milanu napravio popularnu vertikalnu šumu. Boerijeva arhitektonska praksa od tada se proširila posvuda – od Italije do Francuske, Švicarske Albanije, Kaira i Dubaija.

Povezuje arhitekturu i živu prirodu 

Njegov najnoviji projekt u Nizozemskoj, “Okomita šuma Wonderwoods“, pušta korijenje u četvrti Utrecht između Croeselaana i Jaarbeursboulevarda i bit će spremna za stanovnike do ljeta 2024. godine.

“Bit će to model integracije između arhitekture i žive prirode, za koji se nadamo da će biti instrument koji će se koristiti za sve zelenije gradove,” kaže arhitektica Francesca Cesa Bianchi, partnerica i direktorica projekta u Stefano Boeri Architetti, a prenosi Euronews.

Koje su prednosti vertikalnih šumskih zgrada?

S 300 stabala 30 različitih vrsta na pročelju i tisućama biljaka, toranj će sadržavati istu vegetaciju kao jedan hektar šume.

Ovaj urbani ekosustav sposoban je proizvesti oko 41 tonu kisika svake godine, procjenjuju arhitekti, dok usisava CO2 i hvata čestice prašine. Osim što pročišćavaju zrak, biljke prigušuju gradsko zagađenje bukom.

Nadalje, ljeti lišće pomaže kod snižavanje temperature na fasadama i unutar zgrada. To ima značajan utjecaj na lokalnu mikroklimu i dobrobit stanovnika, posebno jer se rizik od toplinskih valova povećava zbog klimatskih promjena. Sukladno tomu, stanovnici će također osjetiti korist od uštede energije jer je potrebno manje klima uređaja.

 

PHOTOS BY: Stefano Boeri Architetti / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.