Nitko kao bake: Evo što danas možemo naučiti od ovih posebnih osoba i k tome postati ekološki odgovorniji

GREEN_300_listici_sredina

Skromnost, praktičnost i promišljenost

Osim što zrače toplinom i nevjerojatnom dobrotom, bake su vrlo ekonomične i odgovorne osobe od kojih bismo mnogo mogli naučiti.

Da bismo počeli živjeti ekološki odgovornije dovoljno je ponekad samo prisjetiti se prošlosti i ugledati se na neke od navika koje prakticirale su naše bake i prabake. Skromnost, promišljenost i praktičnost. Ovako bismo mogli opisati svakodnevicu naših baka od kojih možemo naučiti mnogo toga, ali i primijeniti u današnjem životu. Svatko tko je imao ili ima tu privilegiju u životu da osjeti čari kako je to živjeti s bakom, onda se svakako sjeća i nekih njezinih rutina i odluka koje bi sve nas mogle učiniti odgovornijim, a da toga nismo ni svjesni. Donosimo vam neke od savjeta koje smo svi mi mogli naučiti od svojih baka. Vjerujemo kako će mnogi u njima prepoznati vlastite.

Popis namirnica 

Mnoge su bake živjele ili žive skromno i to ne samo zbog niskih mirovina koje primaju, nego one jednostavno ne znaju za nepotrebno gomilanje, a opet, te iste bake uvijek će imati dovoljno namirnica da vam pripreme omiljeni obrok, kako ne biste ostali gladni čak i onda kad niste. No, te iste bake vrlo su ekonomične i razumne kada je kupnja namirnica u pitanju. Pravljenje popisa i vođenje evidencije čega ima, a čega nema u frižideru i smočnici odgovoran je način raspolaganjem hrane u domu. Bake bi često znale imati svoju malu bilježnicu s kojom su se izvrsno rukovodile i s njome znale napraviti mjesečnu kupnju svega što je potrebno, a bez da pretjeraju. Današnji se svijet bori s ogromnom količinom bacanja hrane i gomilanjem viškova pa bi svakome od nas dobro došla upravo ta mala “tekica” baš poput one bakine.

Nema bacanja ručka

I dok danas iz dana u dan smišljamo što ćemo jesti za ručak ili večeru, naše bake za to su imale spreman odgovor čak unaprijed za cijeli tjedan. Iako su se na stolu nerijetko vrtila ista jela, taj isti ručak objedovao se i za večeru, a ako je ostalo viška, drugi dan se taj ručak ili samo podgrijao ili se prenamijenio u neko drugo jelo. Zero waste kuhinja od koje bismo danas mogli mnogo naučiti.

Pravljenje zimnice

Ništa nema tako dobar okus kao domaći ajvar, ukiseljena paprika, krastavci ili pak domaći džemovi. Mnoge generacije i danas prave zimnicu, ali ako još niste, zatražite recept od svojih baka i umjesto kupovne zimnice napravite baš onakvu poput njezine.

Pisanje recepata 

Baš poput bilježnice za mjesečnu kupovinu, bake bi uvijek imale i bilježnicu s receptima. I dok danas na svakom uglu možemo kupiti kuharicu specijaliziranu za bilo koju vrstu jela, ona bakina prava je riznica domaćih recepata, ali i štednja papira i konstantne kupnje novih kuharica.

Garderoba za svečane prilike

Bake bi uvijek u ormaru imale nekoliko komada odjeće koja se nosila isključivo u svečanim prilikama, ili što bi mnoge rekle; “odjeća za misu ili nedjelju”. U njihovom ormaru bilo je dovoljno imati jedan kaput, haljinu, košulju, suknju, maramu, torbu i kvalitetne cipele, a o svim se tim komadima itekako vodilo računa da se ne unište. U svijetu kada je tekstilna industrija jedan od vodećih zagađivača, možda bi i mi trebali promisliti o kombiniranju nekoliko komada odjeće, bez upotrebe dodataka iz brze mode. I dok mi imamo potrebu kad nešto pokidamo najčešće kupiti novu odjeću, bake uvijek znaju gdje u ormaru u limenoj kutiji stoji igla, konac i škare.

Pojednostavljena beauty rutina

I dok danas da bismo izgledale lijepo tražimo “pomoć” u svim mogućim preparatima, bake su godinama koristile jednu vrstu kreme, omiljeni parfem koji se stavljao za posebne prilike, sapun ili šampon, a da ne pričamo o nakitu. Danas kad nam se nudi pregršt proizvoda po pristupačnim cijenama, možda bi mogli početi slijediti njihov primjer i smanjiti kupnju proizvoda u plastičnim ambalažama, kao i raznovrsni plastični nakit. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.