prawito-hudoro-fLsfbsafljU-unsplash

Poražavajući podatci: Nismo ispunili ni jedan cilj politike gospodarenja otpadom

GREEN_300_listici_sredina

Proizvedeno deset posto više otpada

Državni ured za reviziju analizirao je sustav gospodarenja otpada dva trgovačka društva koja upravljaju jedinim izgrađenim centrima Kaštijun i Marišćina, 19 komunalnih društava u općinama i gradovima te u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nije postignut niti jedan od četiri važna cilja politike gospodarenja otpadom. Otkrio je to Državni ured za reviziju, a riječ je o ciljevima koji su trebali biti ostvareni do kraja 2022. godine. Jedan od ciljeva bio je da se u 2019. godini smanji ukupna količina proizvedenog komunalnog otpada za pet posto u odnosu na 2015. godinu. No, umjesto toga, proizveli smo više, i to deset posto više otpada, 1.8 milijuna tona!

Drugi cilj bio je odvojeno prikupiti 60 posto mase proizvedenog komunalnog otpada, dok je 2019. odvojeno 37 posto. Procjene su da je do 2022. stopa odvojenog prikupljanja mogla narasti do 45 posto, što nije bilo dovoljno za ostvarenje cilja.

Treći cilj, koji također nije ispunjen, bio je odvojeno prikupiti 40 posto biootpada. Iako su se količine odvojeno prikupljenog i oporabljenog biootpada povećale, određena količina prikupljenog biootpada se ne oporabljuje, nego se odlaže na odlagališta. Tako je, u 2019. godini na odlagališta bačeno 22,8 posto odvojeno prikupljenog biootpada, pokazuju podatci. Porastao je i broj kompostana, s osam na devet, ali ni to nije pomoglo da se ovaj cilj ispuni.
Posljednji cilj bio je odložiti na odlagališta manje od 25 posto mase proizvedenog komunalnog otpada do kraja 2022. godine. To također nije ispunjeno.

Revizijom je također utvrđeno da pojedine mjere i aktivnosti određene Planom gospodarenja otpadom nisu provedene ili nisu provedene u planiranom roku. Analiziran je sustav gospodarenja otpada u 19 komunalnih društava u općinama i gradovima, dva trgovačka društva koja upravljaju jedinim izgrađenim centrima Kaštijun i Marišćina te u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.