9b73c159-1335-4492-ae3c-3be2cfd7ccd4 (1)

Niski vodostaji i suše ne zaobilaze ni našu zemlju, a evo kako ovih dana izgleda zagrebačko jezero Bundek

GREEN_300_listici_sredina

Plićak i sablazna tišina

Da ne moramo nužno putovati van granica Hrvatske kako bismo na svojoj koži osjetili posljedice toplinskih valova i nedostataka padalina, svjedoči i jezero Bundek u Zagrebu, inače jedno od omiljenih okupljališta građana željnih prirode. Naime, proteklih dana situacija s vodostajima je drastična pa se životinje koje tamo obitavaju praktički bore s plićakom.

Već nas mjesecima upozoravaju kako je ovogodišnje ljeto jedno od najtoplijih u povijesti, a vijesti koje stižu iz cijelog svijeta to i potvrđuju. Konstantne suše, nedostatak pitke vode, toplinski valovi koji uzrokuju štete u gradovima, ali i smrti ljudi i životinja, požari, samo je dio nesretnih scenarija u kojima živimo ovo ljeto. Mnogo smo pisali o svemu što se događa u susjednim zemljama, ali i šire, međutim čini se kako ne moramo otići predaleko kako bismo vidjeli posljedice nedostatka padalina.

Naime, na snimljenim fotografijama možemo vidjeti situaciju na jednom od omiljenih zagrebačkih okupljališta – jezeru Bundek gdje je vodostaj ozbiljno snižen. Proteklih dana situacija je bila i znatno gora, no nevjerojatni plićak i činjenica da jezero tijekom kasnih popodnevnih sati zjapi prazno govori za sebe. Labudovi i patke se bore plivajući u plićaku, a u nekim dijelovima jezera toliko je presušilo da ptice koje obitavaju tamo imaju vlastite otočiće usred jezera.

Situacija je slična i na drugim lokacijama u glavnom gradu pa su primjerice potoci u zagrebačkim kvartovima potpuno presušili i čekaju padaline kako bi život ponovno počeo teći u svakom smislu te riječi.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.