324559016_147171271160508_3143799489408018000_n

Nina Skočak izdvojila nam je svoje omiljene second-hand komade. Ništa nije platila više od 20 eura!

GREEN_300_listici_sredina

S nama je podijelila svoje najdraže komade

Biseri oko vrata i neizostavan crveni ruž s vremenom su postali njen zaštiti znak. Gotovo sve što ima u ormaru pronašla je istražujući buvljake, second hand shopove i kopajući po bakinom ormaru. Za Green.hr Nina Skočak je izdvojila neke od svojih omiljenih odjevnih predmeta.

Biseri oko vrata i neizostavan crveni ruž s vremenom su postali njen zaštiti znak. Gotovo sve što ima u ormaru pronašla je istražujući buvljake, second hand shopove i kopajući po bakinom ormaru. Za Green.hr Nina Skočak je izdvojila neke od svojih omiljenih odjevnih predmeta, a niti jedan nije koštao više od dvadeset eura. Ona je hrvatska Audrey Hepburn, potpuno drugačija u današnjem svijetu trendova koji se mijenjaju praktički iz dana u dan. Nina Skočak magistra je novinarstva i politologije, ali i influencerica koja propagira održivu, sporu modu.

“Mene užasno veseli taj proces da u gomili nabacanih stvari, doslovno nađem neko blago. Sad mi je 80 posto ormara iz second handa i ne pamtim kad sam zadnji put bila u šoping centrima. Eto, ja od osnovne škole još uvijek nosim iste komade”, rekla nam je Nina.

‘Idu na apsolutno sve’

Bijele čizme jedan su od njenih prepoznatljivih komada za koju ju pratitelji uvijek pitaju gdje ih je kupila. Ponekad se iznenade kada im Nina kaže da su to zapravo rabljene čizme koje je našla na stranici Moje krpice. “Bilo je to prije otprilike dvije godine i od tada ih doslovno ne skidam jer su apsolutno genijalne. Idu uz apsolutno sve, svaku kombinaciju mi nekako podignu”, rekla nam je Nina.

Made in Yugoslavia

Neizostavan komad u gotovo svakom ormaru, neovisno o tome je li riječ o muškarcima ili o ženama. Bijela košulja je bezvremenski, klasični odjevni predmet, a Nina je svoju pronašla na popularnom zagrebačkom Hreliću i apsolutno ju obožava. “Ona je iz osamdesetih godina, sjećam se da je na etiketi s unutarnje strane pisalo da je napravljena u Jugoslaviji. Platila sam ju tada pet kuna, dakle nekih 60tak centi”, kaže Nina.

Kaput za manje od 30 centi! 

Ovaj vintage kaput Nina je pronašla na zagrebačkom Hreliću i platila ga samo dvije kune! “On je iz točno 1970. godine, a našla sam ga na jednom štandu prepunom odjeće, doslovno je padala po podu. Tad je sve bilo po pet kuna, ali mislim da je tom prodavaču toliko dosadilo biti tamo da je odlučio spustiti cijenu. Onda sam u hrpi te odjeće, na samom dnu, našla ovaj kaput, još je bio u celofanu”, ponosna nam je rekla.

Njegovo veličanstvo – frak

“Ovo je pravi kazališni frak, otišla sam u kazalište i tamo sam ga kupila, ovo je pravi kazališni frak. Kada sam ga vidjela znala sam da ga moram pronaći način kako ga kombinirati da ga negdje nosim. Pružila mi se prilika na promociji u Bruxellesu tako da je dobio i on svoje vrijeme”, objasnila je Nina.

Bunda s kapuljačom 

Iako se o tome često raspravlja, mnogi se slažu da su bunde iz second hand trgovina etički prihvatljiv i održiv izbor jer kupnja vintage krzna nije izravno financiranje same industrije krzna niti ubijanje novih životinja. Nina je ovaj komad pronašla u second handu u Bosni i Hercegovini.  “Sjećam se da je koštala 15 eura i apsolutno ju obožavam. Kad sam ju prvi put vidjela pomislila sam kako je rijetka jer nikada ranije nisam vidjela bundu s kapuljačom”, kazala je Nina.

Kada kupuje, Nina uvijek razmišlja o onomu što joj zaista treba i koliko će taj predmet uopće nositi. Danas se, kako nam je rekla, teško nalaze kvalitetni komadi koji mogu trajati desetljećima. Zato joj uvelike olakšava njezina baka, koja joj je ujedno i velika inspiracija. Redovito joj poklanja svoju omiljenu odjeću koju je obožavala nositi.

“Većina odjeće mi je iz second handa ili s buvljaka. Izbora stvarno ima posvuda, ali ja uvijek ponavljam da je najbolji zagrebački Hrelić. Uvijek se može pronaći dobar komad, ali treba malo strpljenja i vještine za naći dobre stvari”, rekla je Nina.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.