Nezaobilazna stanica sljedećeg posjeta Ljubljani: Prekul kafić u kojem je sve second hand ili prenamijenjeno

GREEN_300_listici_sredina

Od zidova do šalica!

Slovenski studio Triiije koristio je reciklirane materijale kako bi stvorio mješavinu uzoraka i tekstura u Lolita Eipprovoj, neobičnom kafiću u Ljubljani u Sloveniji. Većina materijala korištenih za opremanje kafića prenamijenjena je iz prijašnjeg interijera ili je second hand. Rezultat je predivan kafić koji jedva čekamo posjetiti!

Za direktora studija Triiije, Andreja Mercina, dizajn kafića Lolita Eipprova je rezultat istraživanja održivijeg pristupa uređenju interijera. “Jesu li nam doista potrebni novi materijali kako bismo stvorili konceptualno jak i ugodan interijer? Smanjili smo sate u uredu i maksimalno povećali rad na licu mjesta, uz predanost stvaranju toplog, gostoljubivog ambijenta”, rekao je za Dezeen.

Za početak projektiranja Mercina je razradio koji su materijali već prisutni u zgradi, a koji se mogu zadržati. “Bio je to prilično smrdljiv, užasan interijer”, objasnio je, “ali odlučili smo da moramo procijeniti svaki komad prije nego što ga pošaljemo u smeće.”

Zadržane su postojeće zidne pločice, iako su neke bile oštećene i “demode”, a Mercina je dodao i neke druge pločice koje je pronašao u podrumu. Na podnici se nalazi i stari parket koji je projektant pronašao na gradilištu, inače predodređenom za deponiju. Na drugim mjestima, originalni podni estrih se popravio i zadržao. “Imamo ljepilo, imamo stari estrih, sve je ugrađeno u potpuno novu grafiku poda”, rekao je.

Raznovrsne tkanine korištene su za izradu zavjesa i presvlaka za stolice, donoseći više uzorka u prostor. Za namještaj, Mercina je nabavio mješavinu novih i vintage stolica brenda Thonet kako bi stvorio ugođaj klasičnog kafića. Oni su upareni sa skulpturalnim okruglim stolovima.

Za posjetitelje, najizrazitije značajke interijera su instalacija umjetnika Jaše Mrevlje-Pollaka i posuđe. Hrana i piće poslužuju se u porculanskim šalicama i na tanjurima koji se nalaze na lokalnim buvljacima. “Postali su zaštitni znak kafića, svaki put se poslužite u drugoj šalici”, dodao je Mercina.

Izvor: www.dezeen.com

PHOTOS BY: Miran Kambič, Taja Košir Popovič / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.