ana-lucia-cottone-huEmIVtnq3I-unsplash

Nerviraju li vas papirnate slamke? Znanstvenici imaju recept za biorazgradive koje se ne raspadaju tako lako

GREEN_300_listici_sredina

I odgovorne i praktične

Iako smo i dalje tim višekratnih slamki, nova znanstvena studija mogla bi biti korisna onima koji i dalje "muku muče" s papirnatim slamkama koje se već nakon par sekundi raspadnu. Nove slamke koje su još u fazi testiranja u potpunosti su biorazgradive i nisu štetne za ocean, a sačinjene su od prirodnih vlakana i cilj je da budu što tvrđe u doticaju s tekućinom.

Koliko puta ste negodovali ispijajući svoje omiljeno piće na slamku koja se u svega nekoliko sekundi raspadne? Živciraju li vas komadići papira u kombinaciji s vašim napitkom? Vjerojatno je većina nostalgična za onim plastičnim slamkama, koje ćete rijetko gdje još naći što je u potpunosti razumljivo jer količina plastičnog otpada koju stvaraju poprimila je drastične brojke, ali zahvlajujući znanstvenim metodama možda dolazimo do rješenja.

Naravno, uvijek se možete prikloniti onim višekratnim poput metalnih ili staklenih slamki, a ako ni to nije opcija, čini se kako su znanstvenici s Korejskog istraživačkog instituta za kemijsku tehnologiju (KRICT) izumili su jaku, ali potpuno biorazgradivu slamku koja bi u nekom trenutku mogla preplaviti tržište. Kako navode, nove slamke lako je masovno proizvesti i mogle bi “pomiriti” jaz između potrošača koji žele krutu slamku i propisa o plastičnim slamkama u restoranima i kafićima. Promjena potrošačkih navika i odvikavanje svijeta od slamki bio bi najbolji scenarij (s izuzetkom onih koji se oslanjaju na slamke iz zdravstvenih i drugih razloga). No, u međuvremenu, ova buduća biorazgradiva slamka koja može izdržati pritužbe ljubitelja plastičnih slamki mogla bi napraviti razliku.

Ove se slamke oslanjaju na dobro poznatu biorazgradivu plastiku, polibutilen sukcinat (PBS) kojemu je tim dodao malu količinu nanokristala celuloze kako bi stvorio materijal za oblaganje. Najjednostavnije rečeno, celuloza je biljno vlakno.

Budući da su dodani nanokristali celuloze isti materijal kao i glavna komponenta papira, oni osiguravaju optimalno pričvršćivanje PBS-a na površinu papira tijekom procesa premazivanja. Novoosmišljene slamke otporne su na vlaženje hladnih i toplih napitaka. Zadržavaju svoju krutost kada se koriste za miješanje vode, čaja, gaziranih pića, mlijeka i drugih pića s lipidima, a to čine i nakon dužeg kontakta s tekućinama.

U usporednom testiranju, tim je otkrio da je nakon namakanja u hladnoj vodi jednu minutu, konvencionalna papirnata slamka bila značajno savijena težinom od približno 25 grama. Nova slamka od papira pokazala se mnogo boljom, čak i kada je težina povećana na više od 50 grama pod istim uvjetima. U svemu, možda je najvažnija karakteristika morske biorazgradljivosti novih slamki. Budući da je materijal za oblaganje napravljen od papira i biorazgradive plastike, istraživači tvrde da će se on u potpunosti razgraditi i u oceanu.

PHOTOS BY: Unsplash, onlinelibrary.wiley.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.