cover-zelena-story

Nepoznati voditelji popularnog Instagram profila Grof Darkula izdali su svoju prvu knjigu!

GREEN_300_listici_sredina

Profil koji redovito pratimo sada i u tiskanom izdanju

Knjiga "Priručnik za preživljavanje" sastoji se od 20 priča, odnosno poglavlja kroz koje se autori osvrću na goruće probleme (balkanskog) društva poput partnerskog i obiteljskog nasilja, stigmatizacije mentalnih bolesti, kriminalizacije pobačaja, prava žena, LGBT populacije te manjina.

Neke od priča u prvoj knjizi Grofa Darkule duboko su potresne, tužne i uznemirujuće, ali ujedno i intimne, iskrene i edukativne. Svako poglavlje prati poruka ispisana preko fotografija iz privatne arhive autora, a u knjizi ćete pronaći i stranice predviđene za ispisivanje vlastitih bilježaka, misli i osjećaja koje ova knjiga p(r)obudi u vama.

“Knjiga koju držite u rukama plod je dvanaestomjesečnog rada koji nam je donio nove borbe, padove, sučeljavanja s davno zaboravljenim emocijama, duboka promišljanja te strah od nepoznatog. No ispisivanje svega onoga što nam je život dao i suočavanje s vlastitim osjećajima, donijeli su nam rast u dotad nepoznatim smjerovima. “Priručnik za preživljavanje” sastoji se od 20 priča iz naših života kroz koje smo se u potpunosti ogolili i koje smo povezali s različitim društveno-političkim fenomenima o kojima se na našim prostorima i dalje premalo priča”, ističu autori.

Teme koje su obrađene u knjizi ne razlikuju se previše od tematike koju autori obrađuju na svojoj Instagram platformi koju prati više od 50.000 ljudi, no posebnost je što kroz ove tekstove po prvi puta otkrivaju i neke privatne detalje iz svog života. Tekstovi za neke mogu biti uznemirujući, ali oni su i poziv na buđenje kako kaže hrvatska književnica Nastja Kulović koja je prva recenzirala knjigu.

“Živimo u vremenu u kojem pričati o važnim temama nije dovoljno. Poruke moraju biti glasne i bez uvijanja skretati pažnju na ono bitno. Ovoj je knjizi to uspjelo. Podsjeća nas da u životu nije uvijek lako i da je nekima teže nego drugima, ali i pomaže da se ono teško lakše preživi. Neki će se u ovim pričama prepoznati i osjećati kao da su to priče o njihovu životu. Njima će one doći kao prijateljski zagrljaj nakon kojeg će se osjećati umirenije, snažnije i manje usamljeno. Ostale će ova emotivna, edukativna, iskrena i iznad svega uznemirujuća knjiga p(r)otresti, ali i p(r)obuditi ideju da svatko od nas može biti i društveno i osobno odgovorniji”, napominje Kulović.

Ako se pitate koja je glavna poruka ove knjige, autori ističu da ona stane u samo jednu riječ. “Aktivizam je najsitnija i najveća radnja koju je neka osoba emocionalno i fizički sposobna proizvesti u datom trenutku, kako bi pomoću nje mijenjala stvari do kojih joj je u društvu i politici stalo. Za nekoga će to biti organiziranje velikog prosvjeda, za nekoga edukativan razgovor za obiteljskim stolom, a za nekoga skupljanje papirića sa staze po kojoj hoda. Sve je to aktivizam. Skup sitnica koje nečujno guraju naprijed svijet u kojem živimo. Hvala vam što ga zajedno činimo boljim mjestom”.

Knjigu “Priručnik za preživljavanje” možete naručiti putem Grofova web shopa (drugikrak.com).

PHOTOS BY: Marija Laća / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.