PERWOLL DONOSI

Nepotrebno gomilanje: Jesmo li pojavom brze mode izgubili smisao za stil?!

GREEN_300_listici_sredina

Vraćanje na tvorničke postavke

Koliko često vam se dogodi da kupite neki odjevni predmet samo zato što je na sniženju? Svakim takvim predmetom gomilamo količinu odjeće u našim ormarima potpuno nepotrebno. Brza moda učinila nas je slijepima u magli i umjesto da održavamo odjeću, mi je iznova kupujemo.

Moda. Vječno vrelo inspiracije, ljepote i divljenja. Otkako je svijeta i vijeka ljudi su prvo iz potrebe prekrivali svoja tijela, a kasnije je različita odjeća postala i određeni statusni simbol. Kreacije su s godinama bivale sve drugačije, često bi fascinirale, ali i šokirale svijet, da ne pričamo o tome koliko su neki odjevni komadi zapečatili i označili određeno vremensko razdoblje. Mnogi su kreatori kroz stoljeća mijenjali svijet. Dovoljno je da samo kratko provirimo u svoj ormar i shvatimo da sve što nađemo u njemu dugujemo upravo tim nekim davnim vremenima.

Od pojave haljine, hlača, kaputa, odijela, suknji, jeansa, kombinezona, košulja, sve je to jednom netko prvi iznio na modnu scenu. Ta ista davna vremena učila su nas stilu, kombiniranju različitih komada odjeće, ali i eksperimentiranju, miješanju različitih stilova. No, jesmo li tu stali i izgubili inspiraciju za inovativnošću stilova? Pojava sve većeg broja trgovina koje nude nebrojeno mnogo izbora utjecala je na pojavu masovne proizvodnje zbog čega dolazimo do termina brza moda i još brži šoping.

Gomilanje odjeće u ormaru postala je zamjena za pažnju oko odjeće koju već u tom istom ormaru imamo. Većina američkih studija pokazale su kako tamošnji stanovnici nose svega 20 posto onog što posjeduju na policama, dok čak 80 posto stvari koje kupe stoje neiskorištene dok jednog dana ne postanu otpad. Do 1980. godine tadašnjim dizajnerima i prodavačima trebalo je oko 21 mjesec da iskreiraju, pronađu materijale, sašiju i odjeću stave u prodaju. Pojavom brze mode novi proces traje samo četiri mjeseca. To je uvelike promijenilo način na koji se odnosimo prema odjeći. Negdje kroz godine potpuno smo se izgubili. Zbunili smo se sa svim rasprodajama i jeftinom odjećom, napustili smo osjećaj osobnog stila i počeli skupljati nepotrebne predmete u svojoj garderobi. Rezultat svega je ormar pun odjeće, a u našim glavama nigdje ništa za odjenuti.

Umjesto gomilavanja, koje ne samo da bespotrebno troši naš novac, već i potiče brzu modnu industriju na masovnu proizvodnju s nekvalitetnim materijalima često punim kemije, vratimo se na početak, na “tvorničke postavke”. Stilovi se iznova vraćaju i kruže, zašto onda ne bismo zavirili u ormar svojih majka, očeva, baka i djedova? Sigurno će se u njihovom ormaru naći pregršt odjevnih kombinacija kojima ćete svojom maštom u vidu sitnih detalja udahnuti novi sjaj. Novi sjaj vašoj odjeći svakako možete dati i redovitim održavanjem, a za to će vam pomoći raznovrsni deterdženti za odjeću kojima će vaša roba ponovno biti kao nova i boje neće blijediti. Stoga, umjesto posjeta trgovini s odjećom, ovog puta skrenite u onu s deterdžentima i posvetite se onome što ste već davnih dana kupili.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.