pexels-daria-shevtsova-1029801

Nemojte zaspati prije nego li upoznate jastuke novog doba

GREEN_300_listici_sredina

Koji biste izabrali?

Tajna dobrog spavanja sigurno ponajviše "leži" u dobro odabranom madracu, a i jastuku. Sve više informiranja o zelenijim, ekološkim proizvodima korak je ka boljoj planeti...a u ovom slučaju, i boljem spavanju.

Premda trećinu života prespavamo, pritom uopće ne gubimo vrijeme. U snu se obnavlja čitav organizam, imunitet vraća snagu, hormoni se harmoniziraju, razina šećera u krvi uravnotežuje. Osim toga, kroz snove rješavamo probleme, putujemo u podsvijest ili nadsvijest, dobivamo vizije, smjernice, poruke. O kvaliteti sna često nam ovisi razina energije cijelog dana pa čak i raspoloženje jer se katkad nervoze nakon buđenja i ružnih snova ne možemo otresti čitav dan.

Tajna dobrog spavanja sigurno ponajviše “leži” u dobro odabranom madracu, a i jastuku. Oblik, tvrdoća i punjenje jastuka omogućuju nam kvalitetan odmor, radni elan, raspoloženje cijeloga dana. Tragajući za prirodnim jastucima koji mogu riješiti i ukočen vrat i alergije i glavobolju, brzo nam je postalo jasno zašto čak 60 posto Japanaca spava na heljdinu jastuku, a zašto je, pak, svijet zaluđen jastucima punjenim košticama višnje!

JASTUK OD HELJDE

Borba s alergijama jedan je od čestih povoda traženja novog jastuka. Izvanredna prozračnost heljdinog jastuka sprječava njihovo zagrijavanje što je ujedno i odgovor na pitanje zašto se u jastucima punjenim ljuskicama heljde ne zadržavaju grinje koje su česti uzrok alergija. Ljuska heljde je nevjerojatno, ekološki prihvatljivo punjenje za jastuke, koja ima i ortopedska svojstva. Poboljšava cirkulaciju i može pomoći protiv migrene, glavobolje i nesanice.

Ispunjen s tisuću heljdinih ljuskica, ovi ekološki jastuci zapravo su prava mala noćna akupunktura. Masiraju kožu lica i glave, prozračni su i udobni, ljeti hlade, zimi griju, ne izazivaju alergije na grinje i bakterije, ublažavaju bolove u vratu, kralježnici i ramenima, a djeluju i na hrkanje, nesanicu te bolesnicima koji moraju duže ležati donose pravi blagoslov.

JASTUK OD PIRA

Pir je žitarica koja je posljednjih godina osvojila svijet gastronomije. Ta ista drevna žitarica poznata i kao dinkel može biti dio prirodnog jastuka za spavanje (ali i za sjedenje, jastuka za trudnice i sl.)! Jastuk od ove prastare organske žitarice vrlo je lagan. Iako nije preporučljiv za alergičare, odličan je jer prati oblik glave i vrata te olakšava sve tegobe kao i heljdin. Na takvim prirodnim jastucima zdrav čovjek dobiva kvalitetu odmora nakon 5-6 sati, budi se odmoran i raspoložen. Za razliku od sintetskih punjenja, ljuske pira se ne sabijaju, ne zagrijavaju, već vibriraju pa se na taj način tijelo opušta, a i tlak postaje niž, a upravo je visok tlak jedan od uzroka glavobolja.

JASTUK OD KOŠTICA TREŠNJE

Ovi jastuci sadrže jezgru trešnje (ili višnje) kao punjenje no osim tim neobičnim punjenjem, svijet su osvojili svojom termofor ulogom. Naime, jastuk od koštica efikasno zadržava toplinu i hladnoću, pa jastuci punjeni košticama mogu skoro zamijeniti termofor baš kao i vrećicu sa ledom. Traju nekoliko godina, a zagrijani pomažu ukloniti napetost, posebno oko vrata i ramena te grčeve kod malih beba. Rashlađeni jastuk otklanja bolove od uganuća te smanjuje otekline i ublažava modrice.

Čini se da spavanje nema utjecaja na okoliš, ali čak i u snu, naši izbori utječu na planet. Koliko energije sagorijevamo kako bismo u sobi održali ugodnu temperaturu, krevet na kojem spavamo, posteljina kojom se pokrivamo ili jastuk na kojem odmaramo glavu ipak imaju velik utjecaj. Da biste izbjegli jastuke punjene lošim materijalima i dijelovima koji su nerazgradivi, odlučite se za održiviji i ekološki prihvatljiviji jastuk.

Danas kada bi ljudi trebali postati svjesniji toga da im prirodni jastuci bolje odgovaraju zbog svojih kvaliteta i sinergije između čovjeka i prirode, sve više informiranja o zelenijim, ekološkim proizvodima korak je ka boljoj planeti…a u ovom slučaju, i boljem spavanju.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.