Nemojte bacati stare svijeće! Donosimo vam nekoliko načina kako ih iskoristiti

Savršen detalj za dom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Složit ćete se da svijeće tijekom zimskih mjeseci daju domu posebnu čar. Dolaskom toplijih dana, rjeđe ih palimo, a često i bacamo ako ne možemo iskoristiti ostatak voska koji je ostao u staklenci. Donosimo vam nekoliko ideja kako ih u potpunosti ponovno iskoristiti.

Ako se redovito volite opuštati uz svijeće, sigurno vam se često nakupi veliki broj praznih staklenki kada svijeća izgori do kraja. A ponekad, neke svijeće nažalost niti ne izgore kako treba pa nam ostane staklena zdjelica napola puna voskom, ali bez fitilja i ne može se više koristiti. Donosimo vam nekoliko ideja što napraviti u oba slučaja, kako iskoristiti ostatak voska te prazne staklenke, a sve što vam treba je samo malo vremena i volje, i pokoji fitilj.

Napravite nove svijeće

Za ovo će vam trebati samo da skupite sve svijeće koje vam nisu izgorjele do kraja pa imate ostatke voska i novi fitilj. U malo dublju tavu ili lonac postavite staklenke s ostacima voska, te tavu napunite s vodom otprilike do polovice staklenke. Zagrijte tavu i pričekajte da se vosak otopi, a za to vrijeme si pripremite praznu staklenku u koju ćete uliti otopljeni vosak. Pripremite novi fitilj tako da gornji dio omotate oko olovke ili uhvatite s kvačicom te postavite na gornji rub staklenke kako bi stajao mirno dok vi ulijevate vosak. Kada je otopljeno, nadolijevajte ostatke voska iz različitih staklenki u novu. Možete iskoristiti očišćenu staklenku od stare svijeće ili uliti u nešto drugo što vam više odgovara, poput konzerve koju možete sami urediti i prefarbati kako želite, prazne metalne kutijice od nekog balzama i slično.

Ukrašavanje

Ako želite, svijeće možete dodatno ukrasiti na razne načine. Primjerice, možete vosak uliti i u polovice od limuna, naranče ili kokosa što će im dati dodatan prirodni miris. Imate li vosak koji nema miris, a kod kuće esencijalnog ulja? Uvijek možete dodati koju kap ulja kako bi vam svijeće bolje mirisale. A ako se želite dodatno zabaviti, ukrasite svijeće suhim cvijećem poput lavande, ružmarina ili ružinih latica ili začinima poput anisa, klinčića ili štapića cimeta. Ovakve svijeće koje ste sami napravili i ukrasili su idealne i za poklon.

Iskoristite ih za organizaciju ili ukras

Neke svijeće dolaze u tako lijepim pakiranjima da ih je šteta baciti. Ovisno o veličini koju odaberete, možete ih iskoristiti za organizaciju u kupaonici, za šminku ili za kistove.

Napravite vazu

Jedan od najjednostavnijih načina prenamjene staklenke svijeće je pretvoriti je u vazu. Budući da će za punjenje staklenke vjerojatno trebati samo nekoliko cvjetova, ovo je ekonomičan način da uživate u lijepom cvijeću i vazi koju ste sami napravili.

Zasadite cvijeće

Staklenke za svijeće savršene su veličine za sadnju malih sukulenata ili lukovica za cvijeće. Kada biljka naraste, lako ju presadite. Izgledat će jako fora u bilo kojem dijelu vašeg doma.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.