Nemojte bacati listove cvjetače jer znamo odlične načine kako ih iskoristiti!

GREEN_300_listici_sredina

Zdravo, ukusno i jednostavno

Vjerojatno svi imamo naviku prilikom pripreme jela bacati određene dijelove namirnica koji nam se čine neuporabljivi ili nejestivi, a da nismo ni svjesni koliko smo zapravo u krivu. Toliko ukusnih proizvoda završi u smeću jer jednostavno ne znamo njihov potencijal. Otkrijte zašto više nikada nećete baciti listove cvjetače...

I cvijeće i listovi karfiola su iznimno hranjivi i imaju jako puno sastojaka koji će sigurno koristiti vašem tijelu. Međutim, malo tko zapravo shvaća koliko hranjivih sastojaka sadrži. Uključuju vitamine i mikroelemente poput kalcija, željeza i vlakana (zbog čega su jako dobri za zdravu probavu). Posebno se preporučuju kao namirnica koju će jesti mlađi naraštaji, jer su listovi cvjetače odlični kao preventivno sredstvo nekih bolesti i kao preventivno sredstvo kod problema sa srcem.

Korijen karfiola također je bogat vlaknima i u Indiji se jede svjež, kao grickalica. Samo trebate odstraniti nožem vanjski sloj korijena koji je tamnije boje. Unutrašnjost korijena je hranjiva i potpuno jestiva. Ako vam sve ovo zvuči super, ali i dalje nemate ideje kako iskoristiti listove cvjetače, donosimo vam i nekoliko odličnih prijedloga.

Listovi cvjetače su zapravo jako ukusni kada se prže s malo maslinovog ulja, soli i papra sve dok ne postanu hrskavi. Stabljike okusom podsjećaju na stvarnu cvjetaču, ali lisnati dijelovi imaju okus poput one prhke pržene “morske alge” koja se često nalazi u kineskim jelima.

Listovi su izvrsni kao međuobrok, a jesti listove cvjetače podrazumijeva da ćete imati i manje otpada. Zdravo se hranite i pazite na planet u isto vrijeme, pa krenimo…

Zdravi čips

Svi vole gledati film s paketom čipsa u krilu, no znamo da to nije baš zdravo. Zašto ne biste za gledanje idućeg filma grickali čips od listova cvjetače? Sve što trebate je pažljivo ih oprati, narezati na male komadiće, premazati uljem i začinima (naša preporuka je slatka paprika s malo ružmarina i timijana) i stavite u pećnicu 10 minuta na 200 stupnjeva.

Dodajte u jela

U juhu od povrća možete dodati zaista sve. Ubacite nekoliko listova cvjetače i sve zajedno prokuhajte. Dodajte u gulaše ili bilo koja jela gdje biste inače dodali i samu cvjetaču. Ako volite orijentalne okuse, marinirajte listove cvjetače u umaku od soje i pripremite s rezancima u tavi. Možete staviti lišće na krišku kruha i imati kao salatu u sendviču.

Posluživanje lišća cvjetače

Budite kreativni i krenite u avanturu s lišćem cvjetače i isprobajte razne načine na koje ih sve možete iskoristiti. Pomiješajte listove s cvjetovima cvjetače ili drugim prženim povrćem kao dodatak glavnom obroku. Poslužite ispod sočnog komada mesa, ribe ili odreska od karfiola. Prelijte začinskim biljem, orašastim plodovima i dresingom za toplu salatu.

Dakle, sljedeći put kad kupite veliku glavicu cvjetače zapamtite – nipošto nemojte bacati listove. Zaista je dovoljno staviti ih u pećnicu ili koristiti u salati s malo ulja i u tren oka ćete imati ukusan obrok koji bi inače završio u smeću. Ako ih želite iskoristiti za kasnije, listove možete zamrznuti. Samo ih dobro procijedite prije nego ih stavite u zamrzivač jer previše vode će ih pretvoriti u ogroman komad leda.

I za kraj donosimo vam i jedan jednostavan recept za jelo koje možete jesti kao međuobrok ili kao snack dok gledate film.

Sastojci
  • Lišće, stabljika i jezgra od 1 cvjetače, nasjeckane na komadiće
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar
Umak
  • pola šalice majoneze, grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
  • 1 veliki češanj češnjaka, nariban
  • iscijediti malo soka od limuna
  • prstohvat soli
Upute

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Nasjeckane listove, stabljiku i jezgru pomiješajte s oko dvije žlice ulja i začinite sa soli i paprom. Pecite 10 minuta, izvadite posudu i lopaticom pomiješajte, vratite posudu u pećnicu i pecite još 10 minuta ili dok ne vidite da je lagano poprimilo smeđu boju i da su listovi hrskavi. Pomiješajte sve sastojke za umak od češnjaka i poslužite uz toplo lišće i stabljike karfiola.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.