pexels-any-lane-5945620

Nekoliko načina kako zamrznuti hranu, bez da koristite plastične vrećice

GREEN_300_listici_sredina

Manje plastike, ista svježina

Koliko često posegnete za plastičnim vrećicama kako biste zapakirali namirnice prije zamrzavanja? Mnogi su oni koji odaberu najpraktičniji način za zamrzavanje primjerice voća i povrća, no također mnogo je predmeta koji nas u kućanstvu okružuju, a da vrlo lako mogu poslužiti kao spremnik za namirnice koje idu u zamrzivač.

Mnogo je razloga zašto smrznuti pojedino voće, povrće, meso, viškove ručka i slično pa idući put kada ih zamrzavate iskoristite neki od mnogo ekonomičnijih i ekološki prihvatljivijih načina. Time ćete uštedjeti novac koji trošite na kupnju vrećica, a i ne manje bitno, smanjiti količinu plastičnog otpada te reciklirati ranije korištene predmete. Bitno je i u ovom na oko banalnom kućanskom poslu, biti kreativan i ekološki savjestan.

Iskoristite staklenke od salata i umaka. Dovoljno je samo da dobro isperete staklenke kako voće i povrće ne bi poprimilo miris, te ih napunite do 3/4 kako biste izbjegli pucanje i nesmetano posložite u zamrzivač. Također, na njih nalijepite papirić na kojem ste prethodno napisali što ste smrznuli. 

Kalup od Muffina može idealno poslužiti kao posuda za zamrzavanje različitih vrsta voća i povrća u manjim količinama. U njima osim voća i povrća, također možete privremeno zamrznuti i višak hrane ostale od ručka koju možete iskoristiti u narednom tjednu pred vama. Dapače, kad se hrana odmrzne ako ju nije potrebno zagrijavati, kalupe možete iskoristiti kao tanjure. 

Platnene vrećice idealne su za zamrzavanje pekarskih proizvoda. Narežite kruh na kriške, posložite u platnenu vrećicu i u bilo koje doba dana, vaš vas kruh čeka spremnim.

Papir koji ste mislili baciti, iskoristite za zamrzavanje mesa. Tako upakirano meso može sačuvati svježinu i do tri mjeseca. Prednost ovakvog pakiranja je što možete napisati što se točno u njemu nalazi.

Iskorišteni tetra pak od mlijeka ili sokova može poslužiti za zamrzavanje pojedinih namirnica u prvom redu juha ili kompota. Dovoljno je samo da dobro isperete tetra pak i unutra ulijete sadržaj koji ćete kasnije iskoristiti za ručak ili za desert.

Određeno voće i povrće može se bez ičega zamrzavati. U prvim redovima tu su narezane banane, bobičasto voće, agrumi i rajčice. Pronađite neki prostor u zamrzivaču, idealno ladicu i samo ostavite voće da se zamrzne. 

PHOTOS BY: Pinterest, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.