167628389_223112592926680_6596232992150164366_n

Nekoć plastični otpad, danas unikatni ukras u domovima diljem svijeta

GREEN_300_listici_sredina

Naglasak na goruću temu današnjice

"The Bottle Vase Project" djelo je umjetnice iz Nizozemske nastalo od plastičnog otpada iz rijeke Maas u Rotterdamu. Iako se isprva njezine vaze čine kao atraktivan ukras za dom, zapravo su podsjetnik na jednu jako važnu temu – očuvanje okoliša.

Nakon što je postala svjesna količine plastike koja se nalazi u rijekama, morima i oceanima, umjetnica Foekje Fleur iz Nizozemske počela je obraćati više pažnje na rijeku koja teče kroz njezin rodni grad. Priznaje da do tada nije previše zagledala u rijeku pokraj koje je prolazila svaki dan. Ubrzo je shvatila da ni rijeka Maas nije pošteđena plastičnog otpada, a posebno ju je iznenadilo kada je iz rijeke izvukla otpad koji u njoj pluta još od 60-ih godina. Umjetnica je došla na ideju kako pomoću pronađene plastike proširiti glas o važnosti očuvanja rijeke i recikliranja plastike. Počela je izrađivati porculanske kopije plastičnih boca koje je pronašla.

Nakon što je diplomirala dizajn i likovnu umjetnost, Foekje Fleur počela je izrađivati razne objekte koji su funkcionalni, ali nose i snažnu poruku. Iako na prvi pogled njezini privlačni i šareni dizajni djeluju kao zanimljiv detalj za policu ili stolić, zapravo su inspirirani ozbiljnim temama poput brige za okoliš i prava životinja. Tako su i njezine vaze koje su nastale od raznih boca podsjetnik na dugi životni vijek jednog tako jednostavnog proizvoda koji se svakodnevno nepravilno odbacuje.

Kako nastaju vaze?

Plastične boce koje je Fleur pronašla u rijeci Maas koriste se za stvaranje kalupa. Pigmentirani tekući porculan ulijeva se u te kalupe, ostavljajući tanak sloj koji tvori oblik. Nakon sušenja, unutrašnjost boce je ostakljena bez olova i pečena na 1300 ºC.  Vaze izrađuje tim od nekoliko majstora, stoga niti jedna boca nije identična – pojavljuju se male mrlje i deformacije koje pridonose ljepoti gotovog proizvoda.


Dizajnerica je dosad imala nekoliko kolekcija svojih prepoznatljivih vaza, a u njihovom nastanku sudjelovali su i ljudi diljem svijeta tako što su iz svih krajeve slali plastične boce koje su prikupili u prirodi ili u svojim domovima.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.