Neka 2023. bude u znaku obiteljskih izleta u prirodu! Evo na koje staze se možete uputiti

GREEN_300_listici_sredina

Predivne šetnice i laganije staze

Svi znamo kako je siječanj rezerviran za novogodišnje odluke. Brojne budu donesene, a mnoge već pred kraj prvog mjeseca bivaju i zaboravljene. Ako trebate za 2023. donijeti jednu novogodišnju odluku, neka to bude da ćete u društvu obitelji provoditi više vremena u prirodi.

Brojna istraživanja pokazuju kako djeca sve manje i manje vremena provode na otvorenom. To utječe na njihovo psihofizičko zdravlje, a imuni nisu ni odrasli koji u vrevi današnjeg modernog doba zaboravljaju na iscjeliteljsku moć prirode. 

Autorica knjige “Losing Eden: Why Our Minds Need The Wild” Lucy Jones između ostalog navodi podatak da moderan čovjek tjedno provodi svega dva do pet posto svog vremena na otvorenom. Stoga najbolja odluka koju za sebe i svoje članove obitelji možete donijeti, jest da boravite u 2023. više u prirodi.

Ako ne znate gdje se uputiti, donosimo predivne šetnice i laganije staze koje su prikladne za obiteljski izlet. Svaka predložena staza ima dodatni sadržaj koji će posebno biti zanimljiv djeci, ali i odrasli se mogu dobro zabaviti i naučiti ponešto novoga. 

Istražite ostatke tajnovitog Ružica grada 

Ružica grad nalazi se na Krndiji koja je prirodni nastavak Papuka. Krndija nije poznata samo po svojim šumama nego i po brojnim povijesnim utvrdama, a spomenuta Ružica ubraja se u najpoznatije i najvelebnije. Ova utvrda je jedinstvena zbog svoje veličine, a potpuni dojam ćete jedino steći ako pogledate fotografije i snimke iz zraka. Poučna staza do Ružica grada je napravljena 2009. godine, a putem možete na 23 edukativne ploče doznati mnogo o prirodi tog područja, ali i o povijesti same utvrde. Staza započinje kod mjesta Duzluk, točnije kod Orahovačkog jezera, a duga je svega 800 m, a od početne točke do same utvrde je potrebno oko 20 minuta.

Pozdravite šišmiše u špilji Veternica i posjetite slap Sopot na Medvednici

Ugodna šetnja uz pregršt zanimljivog sadržaja čeka vas ako se uputite na Medvednicu. Ugodan izlet svakako predstavlja posjet špilji Veternici (svoja vrata ponovno otvara krajem ožujka) koja predstavlja jedan od najvećih podzemnih kompleksa u Hrvatskoj. Posjetitelji mogu istražiti 380 metara, dok je ukupno istraženo 7 km kanala. Koncertna dvorana, Kameni slap, Separe, uski prolazi Scila i Haribda su samo neke od znamenitosti koje ćete prilikom jednosatnog posjeta vidjeti. U planinarskom domu Glavica možete ručati ili se samo zasladiti te izlet nastaviti do slapa Sopot koji je visok čak 9 metara. Od doma do slapa je potrebno oko 1.30 h ugodne šetnje na ne zahtjevnom terenu.

Uživajte u zelenoj idili kanjona Kamačnik

Kanjon Kamačnik oduševljava podjednako izletnike, ali i iskusne planinare. Njegova lokacija i prometna dostupnost čine ga idealnom destinacijom za jednodnevni izlet. Kanjon Kamačnik nalazi se u jednom od najljepših dijelova Gorskog kotara, a polazna točka za ovaj izlet jest mjesto Vrbovsko. Staza je posve ne zahtjevna, prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije – u njoj će podjednako uživati klinci, ali i odrasli. Od restorana do izvora i natrag ima oko sedam kilometara ugodne šetnje uz samu rječicu Kamačnik, a izlet traje maksimalno tri sata uz duže pauze i fotografiranje. 

Posjetite Nacionalni park Risnjak

Ako već niste, vrijeme je da posjetite naš, nažalost, najmanje posvećen Nacionalni park Risnjak. Mnogi smatraju kako za odlazak u Park moraju biti iskusni planinari. No, Risnjak nudi sadržaj i za početnike i cijelu obitelj. Najbolji odabir je poučna staza Leska koja se ubraja u prve objekte takve vrste u Hrvatskoj. Na stazi se nalazi 23 informacijske ploče uz pomoć kojih ćete naučiti sve o samom parku. Staza je duga svega 4,2 kilometra i prođe se u kratkom vremenu. Pored staze se nalazi i adrenalinski park koji je stvoren za klince, a izlet zaokružite ručkom u ugostiteljskom objektu pored Uprave Parka. 

Slijedite trag zlatnih kapi krčkog blaga

Otok Krk nudi pregršt pješačkih i planinarskih staza koje zajedno čine mrežu od čak 300 kilometara. Stoga nikad nećete pogriješiti ako za aktivni vikend odaberete upravo Krk za svoju destinaciju. Ako želite naučiti nešto više o maslinovom ulju, uputite se na tematsku pješačku stazu 2Putevima zlatnih kapi krčkog blaga”. Ova staza predstavlja fantastičnu šetnju za cijelu obitelji, a prolazi pored brojnih maslinika. Poseban je doživljaj proći ovu stazu za vrijeme branja maslina gdje ćete na svakom koraku vidjeti vrijedne stanovnike kako skupljaju dragocjene plodove. 

Otkrijte land art radove na Učki

Land art staza Stražica-Sapaćica se nalazi na Ćićariji u sklopu Parka prirode Učka, a otvorena je sredinom 2016. godine. Iza nje stoji umjetnik Boris Pecigoša koji je osmislio i na koncu realizirao ovu umjetničku planinarsku stazu koja na svakom svom dijelu plijeni pozornost. 20 radova land i rock arta smješteni su duž 6,5 km duge staze na Učki, a odličan su odabir za izlet u prirodu u društvu cijele obitelji. 

Udahnite svježi morski zrak na Lošinju

Boravak u prirodi ne mora uvijek značiti brda i šume. Uputite se na miomirisni otok Lošinj i odaberite jednu od mnogobrojnih šetnica uz more. Jedna povezuje Mali i Veli Lošinj, a moja preporuke je da svakako izlet nadopunite s posjetom institutu Plavi svijet koji promiče znanost i ekološku svijest za očuvanje Jadrana. Mnogo uređenih šetnica isprepliću uvalu Čikat, a poglede mame brojne vile. A da pojedini zidovi mogu pričati, čuli bi brojne ljubavne priče.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.