25022419_141916949823645_142467647211044864_n

Ne znate kamo s božićnom jelkom? Osječani već godinama od nje dobivaju besplatni humus za svoj vrt

GREEN_300_listici_sredina

Nova svrha

Nakon što prođu božićni blagdani često na ulicama svjedočimo prizorima odbačenih jelki koje čekaju da budu odvezene na odlagalište otpada. No, osječki komunalac već godinama ima mnogo bolje i ekološki odgovornije rješenje....

Blagdani su sada i službeno iza nas. Božićne ukrase spremamo u kutiju za iduću godinu, a najveći problem predstavljaju božićna drvca ako su ona friška i odrezana. No, tom problemu uspješno su doskočili u Osijeku gdje već godinama odvoze odbačena drvca u kompostanu gdje ih melju i od njih dobivaju humus koji besplatno dijele građanima. Interes za kompostiranim božićnim drvcima iz osječkog Unikoma je velika pa iz godine u godinu nastavljaju s vrijednom akcijom reciklaže božićnih drvaca.

Svaki zainteresirani građanin može besplatno dobiti humus iz kompostane koji ima odličnu svrhu u voćnjacima i vrtovima čime vrijedni vrtlari ovim organskim putem brinu o svojim budućim plodovima. Uzgajanje bez pesticida i grižnje savjesti, ovako bi se moglo opisati ono što je Osječanima već nekoliko godina omogućeno pa tako ne moraju brinuti o tome gdje je zabačeno njihovo božićno drvce koje je krasilo kuću proteklih blagdana. No ovo nije jedini pozitivni primjer Osijeka kada je riječ o otpadu, jer cilj je u budućnosti prikupiti više od 12,000 tona bio otpada da proizvode kompost i njime izađu na tržište. Zasad su na 8,300 tona što je izvanredna brojka koja osim vlastima ide na pohvalu i građanima koji odvajaju otpad.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.