ben-white-4Bs9kSDJsdc-unsplash

Ne volite vegane i njihove stavove? Od sada za takve pojedince postoji stručni termin!

GREEN_300_listici_sredina

Učestala fobija u društvu

Za klaustrofobiju, agorafobiju, homofobiju, aviofobiju ste možda već čuli ranije (možda ste i sami razvili neku od tih fobija), no ako ne volite vegane i njihova vam uvjerenja naprosto "dižu živac", vi ste vegafob.

Biti vegan itekako ima svoje benefite kako za naše zdravlje, tako i za okoliš. No, biti vegan donosi i svoje negativne strane posebice ako živite u konzervativnom društvu kojima je percepcija veganstva potpuno strana i neobična. Od sada postoji i stručni termin za to.

Stoga, ako ne volite vegane vi ste vegafob, a pojam koji označava takvu vrstu nepreferiranja naziva se vegafobija (vegaphobia). Dakle, vegafobija je negativan pogled i prikaz vegana i veganstva. Prema The Guardianu, termin su skovali sociolozi Matthew Cole i Karen Morgan još 2011. godine. Iako se mnogima to možda ne čini kao velika stvar, može štetiti onima koji su odabrali ovakav način života.

Postoje ljudi koji misle da vegani previše pričaju o svojim prehrambenim odabirima, da im je veganstvo cijela osobnost, a postoje čak i šale da vegani jedu travu. Čak i kao šale, ovakvi komentari mogu izgledati mogu izazvati neugodu, a prozvani mogu biti povrijeđeni. Upravo se vegani često nalaze na margini, naziva ih se svojevrsnim sektašima jer neki od njih imaju veliku potrebu za konstantnim isticanjem svog veganstva, što često smeta ne-vegane. Postoji i ideja da vegani samim time što postoje, tjeraju ne-vegane da preispituju vlastiti moral.

Komunikacija s veganima može podsjetiti one koji još uvijek konzumiraju proizvode životinjskog podrijetla da čine nešto pogrešno što pridonosi okrutnosti prema životinjama. Dakle, umjesto da rade kao vegani, i iskaljuju svoje negodovanje na industriji uzgoja životinja, ne-vegani imaju tendenciju iskaljivati ​​taj osjećaj na upravo vegane. Od sada za to postoji i stručni termin, pa stoga ako se bojite zatvorenog malog prostora, onda ste klaustrofobični, ako se bojite otvorenog prostra agorafobični, a ako ne volite vegane, od sad ste vegafobični.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.