E328A7A8-AE62-4E4A-B32A-59E46C4F99F0

Ne trebate biti skeptični prema platnenim pelenama! Saznajte zašto…

GREEN_300_listici_sredina

Dobre su za bebinu kožu, novčanik i okoliš

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg roditelji izbegavaju korišćenje platnenih pelena je njihovo održavanje, međutim, puno je lakše nego što mislite!

Jeste li znali da su pelene kakve danas poznajemo nastale nakon Drugog svjetskog rata zbog nedostatka pamuka? Mnogi misle da su jednokratne pelene nastale zbog praktičnosti, ali zapravo je do njihovog nastanka doveo jedan globalni problem, a čini se da su danas one postale dio sasvim novog problema. Pelene koje je razvila Marion Donovan 1950. godine roditeljima su postale dar s neba, ali noćna mora za okoliš. Naime, dvogodišnje korištenje jednokratnih pelena rezultira tonom otpada po djetetu. Koriste ih 90% roditelja, a to dovodi do zatrpavanja odlagališta s pelenama. Vjerojatno na spomen pamučnih pelena sjetite se svojih majki ili baka koje su te pelene mukotrpno prale, sušile i peglale. Na svu sreću danas je za njihovo održavanje dovoljna samo perilica, ali mnogi roditelji i dalje misle da one predstavljaju samo dodatni napor u njihovom već pretrpanom danu. Međutim, postoje i one ekološki osviještene mame koje platnene pelene ne bi mijenjale ni za što. Uvidjele su njihove prednosti, a više o njima nam je ispričala vlasnica brenda Boo & Boo Baby, Ivana Hrvatin. Često se o jednokratnim i višekratnim pelenama vode rasprave među mamama, ali nadamo se da ćete nakon ovog intervjua promijeniti mišljenje o višekratnim pelenama pa možda ih čak i isprobati…

Tko stoji iza brenda Boo & Boo Baby? Kako ste došli na ideju proizvodnje platnenih pelena?

Iza brenda Boo & Boo baby stoje sada četiri mame, a veže nas ljubav prema šivanju i ekologiji. Moja prva pomisao kad sam se susrela s modernom verzijom platnenih pelena bila je: “Sigurno je divan osjećaj nešto ovakvo izraditi vlastitim rukama”. Tada još nisam imala djecu, a nisam bila ni trudna, ali kako sam oduvijek pobornik očuvanja okoliša, tog istog trena je donesena i odluka da kad dođe vrijeme moja će djeca biti u platnenim pelenama. I tako je naravno i bilo koju godinu kasnije. Nikada nisam šivala, nije mi imao tko pokazati, mašinu nisam imala i pelene za prvu kćer smo kupili i s radošću ih koristili. Želja za šivanjem je ipak bila jaka i dok je kćer bila malena, počela sam šivati pomalo razne stvarčice za nju. Kad sam bila već trudna s drugim djetetom nekim je pelenama trebao popravak i tako je počelo. Uskoro su svi neiskorišteni pamučni komadi počeli dobivati oblik pelene i za kratko vrijeme prvi set je bio sašiven. Uživala sam u šivanju i bila ponosna na svaku izrađenu pelenu, tu i tamo izrađena je koja pelena za prijateljicu, pa je ponekad i slika završila na Facebooku. U to doba potražnja za platnenim pelenama bila je veća od ponude, kod šivalica se čekalo po dva mjeseca na isporuku, nije trebalo dugo da zbrojim dva i dva i zaključim da ne bi bilo loše spojiti “ugodno s korisnim”  i započeti vlastitu poduzetničku priču. Bila je to teška odluka, završila sam hotelski menadžment i imala siguran posao u turističkoj agenciji i sve je govorilo kontra ovakvog preokreta, no želja je bila velika i uz podršku supruga taj je korak učinjen i drago mi je neizmjerno da je tako. Uskoro mi se pridružila jedna mama koja je prvo bila kupac, Goga Štimac s istim entuzijazmom prema šivanju i ekologiji, pa smo izradu digle na veću razinu i kad se malo uhodala proširile asortiman. Ona je ubrzo ostala na porodiljnom i tada nam se pridružuje naša Marijana, jedina koja je imala konkretnije znanje o šivanju. Dok se Goga vratila mi smo već pucale po šavovima od posla. I opet, Matea nam dolazi prvo kao kupac, a nekoliko mjeseci kasnije usred korona krize dolazi krojiti i šivati pelenice.

Od kojih materijala su vaše pelene? 

Platnene pelene izrađuju se najviše od bambusa budući da se ističe izvanrednom moći upijanja, posebnom mekoćom, a pripisuju mu se i antibakterijska te antifungalna svojstva budući da ne podržava razvoj bakterija i gljivica. Za pelene uglavnom koristimo vrlo mekani frotir od bambus vlakana sa sitnim petljicama u kombinaciji s pamučnim materijalom. Od bambusa još bolje upija tkanina od konoplje, pa se u našoj ponudi mogu naći i noćne pelene s konopljom. Platnene pelene zahtijevaju upotrebu zaštitnih gaćica, a one se izrađuju od laminiranog poliestera (tzv. PUL) koji je nepropustan za tekućine, ali propušta dio zraka, mi kažemo da “diše”. Pored njih postoji i potpuno biorazgradiva eko varijanta zaštitnih gaćica od merino vune.

Koje su prednosti korištenja platnenih pelena?

Za nas roditelje najveća je odlika platnenih pelena u tome što znamo da je na djetetovoj koži prirodan materijal bez potencijalno štetnih sastojaka. Korištenjem platnenih pelena doprinosimo očuvanju okoliša, jer se sa svakim djetetom u jednokratnim pelenama tijekom dvije godine nagomila 1 tona otpada, a u platnenima koristite od rođenja do odvikavanja isti set. Korištenjem platnenih pelena sačuvat ćete i popriličnu svotu u novčaniku.

Znate li koliko se može uštedjeti prelaskom na platnene pelene?

U prosjeku s jednim djetetom u platnenim pelenama možete uštedjeti oko 5000 kn, uzimajući u obzir i troškove održavanja pelena.

Dobre su za bebinu kožu, okoliš i novčanik. Postoje li možda i neki nedostaci platnenih pelena? Je li održavanje, odnosno pranje ono što mame najviše odbija od prelaska na platnene pelene? Je li to doista toliko kompliciran proces kao što većina vjerojatno misli?

Roditelji imaju predodžbu da je to “puno posla”, no zaista nije potrebno puno više truda uložiti nego s jednokratnima. Nekada su naše mame i bake u loncima iskuhavale pelene pa ih se još peglalo i od tada se te neke predrasude vuku. Danas imamo perilice, pa sad čak i sušilice koje taj posao za nas odrađuju i nema tu nekog posla oko njih. Prilikom presvlačenja pelena umjesto u koš za smeće ide u kantu gdje čeka pranje. Postoje razgradivi tanki papirnati umetci/predlošci za platnene pelene (tzv. lineri), pa se liner sa stolicom baci, a pelenu nije potrebno ručno ispirati prije odlaganja u kantu. U mom slučaju pelene su se prale svaki treći dan, a sušilicu nisam imala (nemam ni danas) pa mi je održavanje pelena oduzimalo ukupno 30 min na tri dana, toliko je trebalo da ih stavim u mašinu, objesim na sušenje kad se operu te pokupim i složim kad su suhe. Uz sušilicu to bude još i manje.

Kada bi se mame odlučile na ovakve pelene, koji je optimalni broj pelena?

Za korištenje modernih platnenih pelena full-time potrebno je minimalno 20 oblikovanih pelena univerzalne veličine, uz tri zaštitne gaćice po veličini, dakle ukupno šest komada zaštitnih gaćica. Optimalno bi bilo imati 25 pelena i pet komada zaštitnih gaćica odgovarajuće veličine. Ako se odlučite za malo drugačiju varijantu “platnenopelenašenja” možete koristiti i obične tetra pelene koje svi s malom djecom imamo, pa tu već s ulaganjem u troje zaštitne gaćice možete započeti s korištenjem platnenih pelena.

Koliko dugo traju? Kao što mlađa djeca nasljeđuju odjeću od starije braće ili sestara, mogu li naslijediti i pelene?

Ako malo pripazimo na izbor i održavanje, iste pelene može nositi dvoje ili čak troje djece. Uobičajeno je da mlađa djeca naslijede pelene starije braće ili sestara. Od svih faktora koji utječu na trajnost pelena istaknula bih sušilicu, dakle ako želite da pelene ostanu za drugo dijete sušite ih na zraku kad god je to moguće. Od velike važnosti je još odabir proizvođača (kvaliteta gumica i materijala), temperatura pranja (preporuka na 60, povremeno na 90).

Unatoč stalnim raspravama o platnenim i jednokratnim pelenama, primjećujete li da su i u Hrvatskoj majke postale ekološki osvještenije i sve više biraju višekratne pelene?

Korištenje višekratnih proizvoda nauštrb jednokratnih je globalni trend pa se taj utjecaj i kod nas itekako primjećuje. Iz godine u godinu sve se više mama okreće prema platnenim pelenama, primjećujemo da i sve više vrtićkih ustanova prihvaća platnene pelene u svojim skupinama dok je to prije samo 2-3 godine bio puno rjeđi slučaj. Uvjerena sam da je to samo početak i da će mladi ljudi koji tek trebaju postati roditelji još više ići u tom smjeru korištenja ekološki prihvatljivih, višekratnih higijenskih proizvoda te smanjenja proizvodnje otpada (primjerice, zero waste pokret)

Platnene pelene nisu jedini proizvod u vašoj ponudi?

Osim platnenih pelena, u našoj ponudi možete pronaći i perive jastučiće za dojilje te dnevne i menstrualne uloške. Imamo i liniju “diaper friendly” odjeće i tu mogu naći hlačice dovoljno široke u području guze da mogu udomiti i malo deblju platnenu pelenu, odlikuju se i presavijenim pasicama u struku i nogavicama koje se prilagođavaju kako dijete raste pa su zaista dugo nosive (grow-with-me pants). Tu su također kapice i podbradnjaci, gricke (zaštita za trake na nosiljkama), haljinice za djevojčice i brojni drugi artikli.

Gdje možemo kupiti vaše proizvode?

Putem našeg webshopa ili u radionici koja se nalazi u Puli. Naše proizvode i izvozimo, pa ih tako možete naći kod naših partnera u Njemačkoj, Švedskoj, Luxembourgu i Portugalu.

PHOTOS BY: Privatni album, Boo & Boo Baby / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.