52028779376_a7046cebb9_k-1024x652

NASA poslala prvu raketu za istraživanje vode i klime

GREEN_300_listici_sredina

Povijesni trenutak

Uz pomoć nove rakete SpaceX dobit ćemo bolje vremenske i klimatske prognoze. Osim toga, satelit bi trebao pomoći i u upravljanju oskudnim zalihama slatke vode u regijama pogođenim sušom.

U petak nešto prije 13 sati iz Kalifornije je lansirana SpaceX raketa s američko-francuskim satelitom za provođenje prvog globalnog istraživanja površinskih voda Zemlje. To bi trebalo baciti novo svjetlo na istraživanje posljedica klimatskih promjena. Raketa je u vlasništvu Elona Muska, a prema ugovoru s NASA-om, poletjela je u 12.46 iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg, oko 275 km sjeverozapadno od Los Angelesa.

NASA

Kako piše Reuters, riječ je o posebnoj vrsti rakete koja sadrži satelit za topografiju površinskih voda i oceana, a ujedno uključuje mikrovalnu radarsku tehnologiju za prikupljanje podataka mjerenja visoke razlučivosti oceana, jezera, rezervoara i rijeka preko 90 posto zemaljske kugle. Istraživači tvrde da ćemo uz pomoć ove rakete moći imati bolje vremenske i klimatske prognoze te da će pomoći u upravljanju oskudnim zalihama slatke vode u regijama pogođenim sušom.

Uz pomoć skeniranja oceana iz orbite znanstvenici će moći precizno izmjeriti razlike u visinama mora oko manjih vrtloga i struja gdje se vjeruje da dolazi do velikog povlačenja topline i ugljika u oceane. Na taj način, po prvi put u povijesti, moći će se odgovoriti na pitanje: koja je prijelomna točka u kojoj oceani počinju otpuštati, umjesto apsorbirati, velike količine topline natrag u atmosferu, čime se pojačava globalno zatopljenje.

Osim otpuštanja velikih količina topline u atmosferu, uz pomoć SpaceX-a moći će se preciznije odrediti koliko daleko poplave uzrokovane olujnim valovima mogu prodrijeti u unutrašnjost, ali i opseg prodora slane vode u estuarije, močvare i vodonosnike. Cijela misija trajat će tri godine, a ako sve bude po planu, satelit će početi proizvoditi istraživačke podatke već za nekoliko mjeseci.

PHOTOS BY: NASA / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.