udar asteroida na

NASA-in test otkrio da Zemlja nije spremna obraniti se od udara asteroida

GREEN_300_listici_sredina

Opasnost iz svemira

Kako je pokazalo NASA-ino testiranje, uz sav tehnološki napredak i znanje o svemiru, još uvijek je upitno da li bi znanstvenici mogli preusmjeriti asteroid koji ide prema Zemlji.

U eri kada svjetske sile ulažu u istraživanje svemira, znanstvenike brine i potencijalna opasnost od asteroida koji bi mogli udariti u Zemlju.  Iako to može zvučati kao zaplet holivudskog filma, NASA se ozbiljno priprema i za ovaj scenarij.  Ured za koordinaciju obrane planeta NASA-e već peti put organizira simulirane vježbe u slučaju da neki svemirski objekt krene u smjeru našeg planeta. Ovakve vježbe, kako piše earth.com, daju uvid u sve situacije koje bi znanstvenici u takvim kritičnim trenucima morali rješavati.

Udari velikih asteroida potencijalno su jedina prirodna katastrofa za koju čovječanstvo ima tehnologiju kojom ih može predvidjeti godinama unaprijed i poduzeti mjere za njihovo sprječavanje, objasnili su iz NASA-e.

NASA

Tijekom simulirane vježbe znanstvenicima je zadan zadatak (naravno, prema izmišljenom scenariju) da asteroid ide prema našem planetu i da postoje šanse od 72 posto da za 14 godina udari u Zemlju. Kako bi im zakomplicirali situaciju, ovaj asteorid mogao je biti vidljiv tek kada prođe iza Sunca. Ovako zamišljeni scenarij istaknuo je važnost što ranijeg otkrivanja prijetnje i potrebu za međunarodnom suradnjom znanstvenika koja bi objedinila njihova znanja i tehnološka postignuća.

Najveći izazov su skriveni asteroidi

Skriveni asteroidi nalaze se u tami svemira i trenurno ih je teško uočiti trenutno raspoloživim metodama. Neki asteroidi odbijaju vrlo malo svjetlosti, pa se čine kao sitne točke u svemiru, a neki kruže u područjima koja se teško mogu promatrati sa Zemlje, poput onih koji dolaze iz smjera Sunca.  Kod uočavanja asteroida veliku ulogu igra i njihov sastav – oni koji su tamni i bogati ugljikom odbijaju manje svjetlosti od onih koji su sačinjeni od metala, što otežava praćenje.

Stoga, astronomi i svemirske agencije aktivno rade na poboljšanju tehnologije koja bi nam pomogla što ranije uočavanje skrivenih prijetnji iz svemira. Nažalost, asteroidi još uvijek postanu vidljivi tek kada prođu relativno blizu Zemlje.

DART se jednom pokazao uspješnim

U rujnu 2022. godine NASA je u svemiru testirala preusmjeravanje asteroida tako što je na njega poslala letjelicu. Asteroid na koji je išla letjelica nije bio prijetnja Zemlji, bio je promjera 179 metara, a ovaj test je bio uspješan i dokazao da bismo potencijalno mogli promijeniti smjer dolazećeg nebeskog tijela.

Međutim, iz NASA-ina laboratorija upozoravaju da primjena ovakve tehnologije zahtijeva pripremanje godinama unaprijed. Stoga, u tijeku je razvijanje infracrvenog svemirskog teleskopa NEO Surveyor (Near-Earth Object Surveyor), koji će biti lansiran u orbitu 2028. godine.

Iako u skoroj budućnosti nema realne prijetnje od udara asteroida u Zemlju, ističu iz NASA-e kako su ovakve simulirane vježbe ipak od velike važnosti za sigurnost našeg planeta. Nakon detaljne analize svih parametara primijećenih tijekom ovakvih vježbi, radit će se na poboljšanjima i ulagati u napredniju tehnologiju koja bi pomogla znanstvenicima da mogu pravodobno reagirati u slučaju potencijalne opasnosti iz svemira.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.