mjesečevo drveće naslovna

NASA dijeli Mjesečevo drveće: 2000 sadnica, koje su proklijale u svemiru, bit će zasađene diljem SAD-a

GREEN_300_listici_sredina

Svemirska istraživanja

Drveće koje je proklijalo u svemiru prvi put je bilo zasađeno na Zemlji davne 1971. godine, a sada je riječ o čak 2000 sadnica koje su putovale dalje od Mjeseca.

Obrazovne organizacije diljem SAD-a imat će priliku tijekom 2023. i 2024. godine dobiti jedinstvene sadnice drveća, koje su kao sjemena putovale kroz svemir, te ih posaditi i uzgojiti. Naime, tijekom 2022. godine u NASA-inoj svemirskoj misiji Artemis I posijano je, proklijalo i uzgojeno u sadnice 2000 sjemenja od čak pet vrsta drveća. Sjemenje je letjelo čak 67 000 km dalje od Mjeseca.

drveće iz svemira

Cilj ovoga eksperimenta bio je vidjeti sposobnost rasta biljaka izvan uvjeta na Zemlji, odnosno istraživanje mogućnosti sadnje drveća u svemiru, daleko od gravitacije koju ima naš planet.

Ovo nije prvi put

Godine 1971. astronaut Apolla 14, Stuart Rossa, ponio je sa sobom u svemir stotine sjemenki drveća. Nakon uspješnog povratka na Zemlju, iz toga su sjemenja uspješno su uzgojili sadnice i posadili ih diljem SAD-a.

Ovo je drugi put da će drveće iz svemira biti posađeno na Zemlji. U NASA-i se nadaju da će nova serija Mjesečevih sadnica – koje su putovale 434 500 km od Zemlje – nastaviti naslijeđe pokrenuto prije više od 50 godina. Nakon što se prijave zainteresirane obrazovne institucije u SAD-e, iz Ministarstva poljprivrede i šumarstva će provjeriti imaju li uvjete za uzgoj drveća, a ako ih zadovoljavaju, moći će zasaditi sadnicu iz svemira.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.