Uvijek se razveselimo kada čujemo da se u Lijepoj našoj otvorio novi veggie restoran jer je pokazatelj činjenice da sve veći broj ljudi postaje svjesniji benefita koje pruža plant-based, veganska ili vegetarijanska prehrana. Polako, ali sigurno ruše se dugogodišnje predrasude na našim prostorima prema ovakvoj vrsti hrane. Naravno, ona nije rezervirana samo za ljude koji ne jedu meso i životinjske proizvode, stoga njezina popularnost raste i među mesojedima koji se žele okrenuti zdravijoj prehrani i smanjiti konzumaciju mesa.
U Zagrebu se početkom godine otvorio restoran Plant Punk čija je vlasnica simpatična Maja Bučić. Maja je nekadašnja vlasnica zagrebačkog restorana Beštija i hvarskog restorana Flying Pig. Nakon dva uspješna projekta, odlučila se na nešto sasvim novo, nešto što vjeruje da je nedostajalo u našem glavnom gradu. Plant Punk je zasada samo take out restoran, ali doznajemo da bi uskoro mogao dobiti terasu na adresi Ulica kneza Višeslava 6. Menu se sastoji od zanimljivih i ukusnih jela od povrća i žitarica, ali u street food formatu, pa smo jedva čekali probati što nudi.
Ponuda će se mijenjati sezonski, a u trenutnoj ponudi se nalazi marokanska juha od leće, tacosi punjeni pečenim povrćem, sendviči sa sporo kuhanim bukovačama, slasni curry, vege burger i obilne salate. Kod pripreme jela koristi isključivo povrće, mahunarke i žitarice jer vjeruje u pozitivan utjecaj tih namirnica na ljudski organizam.
Ja sam za gablec odlučila naručiti marokansku juhu i vegetarijansku proteinsku salatu. Oni koji misle da se ne možete najesti od hrane na biljnoj bazi ili onoj bez mesa, grdo bi se prevarili. Dok je hrana istodobno lagana, nakon obroka sam itekako bila sita. Iako sam isprva imala dvojbe oko juhe jer ne preferiram ljutu hranu, ugodno sam se iznenadila. Naime, juha je malo pikantna, ali jako mi se svidjela i ponovno bi je naručila. Proto Protein salata sastoji se od mlade salate, crne leće, karamelizirane cvjetače s orahom, pečenog povrća, jaja, hrskavog slanutka, ukiseljene mrkve, cikle, ljutike i proklijale leće.
Toliko je bogata sastojcima da svakim zalogajem ugodno iznenadiš nepce. Ono što je zaokružilo cijelo ovo jelo je chutney od naranče koji se prelije kao dressing. Budući da volim slatko-slane kombinacije, bio mi je pun pogodak. Nakon ručka nisam osjetila umor niti neku tromost kako obično biva nakon teških gableca. Dapače! Osjećala sam se poletno i puna energije, a nakon što sam jelo pohvalila svima u redakciji, zadovoljna sam nastavila s radom.
Ako želite i vi jedan ovakav egzotičan gablec, dostavu možete naručiti putem platforme Wolt, a hranu možete podići i osobno na adresi Ulica kneza Višeslava 6.