pexels-mark-stebnicki-2255920

Narasla je vrijednost otkupa i prodaje naših poljoprivrednih proizvoda

GREEN_300_listici_sredina

Pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku

Porasla je vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2022. i to za 29,2 posto više u odnosu na 2021. godinu.

Kako pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS), narasla je vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda iz vlastite proizvodnje i to za 30,4 posto, na 6,9 milijardi kuna, dok je vrijednost otkupa narasla za 27,5 posto, odnosno na pet milijardi kuna.

Na to su najviše utjecali biljni i stočni proizvodi, što je prouzročeno povećanim cijenama i količinama proizvoda, objasnili su iz DZS-a, prenosi HRT.

Među biljnim proizvodima najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje u 2022. imaju žitarice (50 posto), uljarice (20,9 posto), vino (10 posto) te povrće (5,8 posto). U svim spomenutim skupinama ostvaren je porast vrijednosti. Ukupna vrijednost otkupa i prodaje žitarica u prošloj je godini iznosila 3,28 milijardi kuna, a uljanog sjemenja 1,37 milijardi kuna.

Veće otkupne i prodajne cijene 

Iz Državnog zavoda za statistiku pritom ističu kako je kod uljarica, povrća i vina došlo do porasta vrijednosti podjednako zbog povećanih količina te otkupnih i prodajnih cijena, dok je kod žitarica došlo do porasta zbog većih otkupnih i prodajnih cijena.

U pogledu stočarstva, najveći udio čini kravlje mlijeko (26,8 posto), svinje (25,8 posto) i goveda (24 posto). Tako je prošle godine vrijednost otkupa i prodaje sirovog kravljeg mlijeka iznosila 1,44 milijarde kuna, svinja 1,38 milijardi kuna te goveda 1,29 milijardi kuna.

“U svim spomenutim skupinama proizvoda ostvaren je porast vrijednosti. Na porast vrijednosti u skupinama kravljeg mlijeka, svinja i goveda više su utjecale otkupne i prodajne cijene nego količine“, objasnili su iz DZS-a.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.