magne-6Vzo7JuHeEA-unsplash

Napušteni rudnici ugljena mogli bi se pretvoriti u podzemne farme

GREEN_300_listici_sredina

Nova svrha napuštenih rudnika

Podzemne farme mogle bi održivo dati 10 puta više hrane nego nadzemne farme, kažu istraživači.

Mnogo je napisano o korištenju geotermalne topline iz napuštenih rudnika, ali uvijek u kontekstu iznošenja topline na površinu uglavnom za korištenje u sustavima grijanja za kućnu ili industrijsku upotrebu. Međutim, akademici sa Sveučilišta Nottingham u Ujedinjenom Kraljevstvu govore o pretvaranju 150.000 napuštenih rudnika ugljena u podzemne farme.

Ove takozvane “duboke farme” mogle bi proizvesti 10 puta više hrane po hektaru uz djelić cijene, tvrdi portal Return to Now. Ove podzemne farme koristile bi geotermalnu toplinu, koja se prirodno nalazi u tim rudnicima, i na njih ne bi utjecale vremenske prilike ili zaklon potreban za cjelogodišnju proizvodnju usjeva. Uz stalne temperature i razine vlažnosti na ove poljoprivredne aktivnosti također ne bi utjecala godišnja doba.

Uz raspoloživu podzemnu vodu, jeftin izvor grijanja i korištenje CO2 (npr. iz tehnologije hvatanja ugljika iz CO2) mogli bi pružiti prilično ekonomičan pristup poljoprivredi. Uz tradicionalna 1-2 ciklusa rasta usjeva, staklenici bi mogli postići i do 10 ciklusa usjeva, pružajući prilično povoljan gospodarski posao. Podzemnu poljoprivredu mnogi smatraju savršenim rješenjem za prehranu rastuće globalne populacije u svijetu u kojem konvencionalna poljoprivreda pridonosi nesigurnosti hrane.

University of Nottingham

S puno tih rudnika u blizini gradova i mjesta kojima bi oni služili, oni dodatno smanjuju emisiju CO2 u poljoprivredi i smanjuju troškove prijevoza. Jedini dodatni potrebni izvor energije bila bi električna energija za rasvjetu, ali LED svjetla bi mogla smanjiti taj trošak. Danas se nekadašnje sklonište od zračnih napada iz Drugog svjetskog rata u gradu Londo već koristi za uzgoj bilja za lokalne supermarkete i restorane.

PHOTOS BY: Unsplash; University of Nottingham / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.