Henkai_Rozhledny_Horni_Becva_BoysPlayNice_26

Napušteni kamenolom postao park sa stazama za šetnju, vidikovcima i sjenicama za piknik

GREEN_300_listici_sredina

Kad se napušteno mjesto pametno iskoristi

Da kamenolom može biti genijalna ideja za izlet, svjedoči tome i onaj u Češkoj kojemu su tamošnji arhitekti udahnuli novi sjaj.

Kako najbolje iskoristiti napuštena mjesta u gradu ili izvan njega? Napraviti park, šetalište ili biciklističke staze. Upravo su to napravili češki arhitekti iz ureda “Henkai Architects” koji su od napuštenog kamenoloma koji se nalazi u češkom selu Horní Bečva napravili park i šetalište za tamošnje stanovnike i turiste. Nalazi se u zaštićenom krajobraznom području Beskydy, u kojem su postupnim pretvaranjem neprohodnog zemljišta, napravili prirodan i upotrebljiv krajolik. Kamenolom koji od sada ima novu funkciju smješten je između seoskog rezervoara i šumovite padine brda,a okružen seoskim kućama. “Dizajnirali smo novi set pješačkih staza koje prirodno prate nagnuti teren”, rekli su za strane medije iz “Henkai Architects”. “S obzirom na njihovo sadašnje netaknuto stanje, nastojali smo suptilno elaborirati i nadopuniti kvalitete postojećeg okruženja – izbočine stijena, šume i sam kamenolom. Tri nove slikovite šetnje vode posjetitelje uz obronke i do vrha kamenoloma, tvoreći zajedno pješački krug koji povezuje sve glavne vidikovce, obližnju cestu i parkiralište”, dodaju.

No, pretvaranje kamenoloma u prirodno područje pogodno za šetnju kompliciranije je nego što se misli. Južni zid kamenoloma je nestabilan, pa su pješačke staze izbjegavale to područje i umjesto toga prolazile kroz druga njegova područja. Duž cijele staze posađena su i nova drveća koja bi kroz koju godinu trebala sačinjavati veliki arboretum. 

Po cijelom novom parku postavljene su i sjenice za piknik pa tako svi oni koji dođu mogu uživati u pogledu, kao i objedovati na svježem zraku. Dizajn sjenica inspiriran je srušenim i zaraslim temeljima napuštenih domova koji se nalaze diljem planina Beskydy kao dokaz činjenice da su tamo bili preci koji su naselili i obrađivali čak i najudaljenija mjesta. Cijela šetnica oko kamenoloma ima i tri vidikovca s kojih pogled puca na okolni krajolik, kao i na kamenolom koje su tamošnje vlasti u suradnji s arhitektima itekako dobro iskoristili. 

PHOTOS BY: www.henkai.cz / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.