precious-madubuike-_y3yK8kR11k-unsplash

Napunjen za 15 minuta: U Europi od prosinca u funkciji najbrži punjač za električne automobile

GREEN_300_listici_sredina

Brzina i odgovornost

Švicarski tehnološki div ABB izumio je električne punjače za automobile kojima će biti potrebno svega 15 minuta da se napune. Ovi revolucionarni punjači u Europi će se pojaviti krajem godine i to nije sve što nude.

 Petnaestak minuta. Toliko će uskoro vlasnicima električnih automobila biti potrebno da napune svoje limene ljubimce jer je švicarski tehnološki div ABB lansirao najbrži svjetski punjač za električne automobile, a bit će dostupan u Europi do kraja 2021. godine. No, to nisu sve vijesti, jer tvrtka procijenjena na oko 2,6 milijardi eura, kaže da novi modularni punjač Terra 360 može puniti do četiri vozila odjednom. To znači da vozači ne moraju čekati ako se netko drugi već puni ispred njih na benzinskoj postaji jer oni jednostavno ulaze u drugi punjač. Uređaj može u potpunosti napuniti bilo koji električni automobil u roku od 15 minuta, a domet od 100 km dospijeva za manje od 3 minute. ABB bilježi rastuću potražnju za punjačima i prodao je više od 460.000 punjača za električna vozila na više od 88 tržišta od kada je ušao u posao e-mobilnosti 2010. godine. “S obzirom da vlade diljem svijeta pišu javnu politiku koja daje prednost električnim vozilima i mrežama za punjenje u borbi protiv klimatskih promjena, potražnja za infrastrukturom za punjenje električnih vozila, posebno brzim, prikladnim i lakim za upravljanje, veća je nego ikad”, kaže Frank Muehlon, Predsjednik ABB-ovog Odjela za e-mobilnost.

Theodor Swedjemark, glavni službenik za komunikacije i održivost u ABB-u, dodaje da cestovni promet trenutno čini gotovo petinu globalnih emisija CO2, pa je e-mobilnost ključna za postizanje pariških klimatskih ciljeva. Punjač za električne automobile također je dostupan i za invalidska kolica i sadrži ergonomski sustav upravljanja kablovima koji pomaže vozačima da se brzo uključe. Punjači će se na tržištu u Europi i Sjedinjenim Državama naći na tržištu do kraja godine, a Latinska Amerika i azijsko -pacifičke regije na redu su 2022. godine.

PHOTOS BY: Unsplash, global.abb / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.