Napravite zdravi domaći džem od breskvi i chia sjemenki

GREEN_300_listici_sredina

Okus ljeta

Ovaj zdravi džem od breskvi i chia sjemenki je vrlo lako napraviti čak i ako niste vrsni kuhar jer vam je potrebno samo tri sastojka.

S dolaskom ljeta u sezonu nam dolaze i neka od najdražih i najslađih voćki poput breskvi, nektarina i lubenice. Baš te voćke nekako savršeno utjelovljuju ljeto i one ljetne dane na plaži kada bismo ih jeli i zatim skočili u more da operemo ljepljivi sok s ruku. Osim predivnog ljetnog osjećaja, breskve nam mogu ponuditi i puno više. Bogate su vitaminima, mineralima i korisnim biljnim spojevima. Lako se dodaju u razna jela i mogu ponuditi nevjerojatne zdravstvene beneficije, uključujući zdraviju kožu, smanjenje simptoma alergije i poboljšanu probavu te zdravlje srca. Breskve se navodno mogu povezati i s manjim rizikom od određenih karcinoma i mogu ojačati imunitet, zaštititi od toksina te
smanjiti razinu šećera u krvi. Zbog svega toga, breskve se svakako isplati dodati svojoj prehrani.

Zrele breskve treba brzo pojesti inače će propasti. Ako imate puno breskvi koje ne stignete pojesti, jedna od dobrih ideja je iskoristiti ih za izradu džema. Ili jednostavno ako volite jesti džemove, ali želite zdraviju verziju bez puno šećera, onda imamo recept za vas. Zdravi džem od breskve u kombinaciji s chia sjemenkama nema puno šećera, te sva slatkoća dolazi iz samih breskvi i meda. U ovom receptu chia sjemenke pomoći će džemu da postigne želatinastu teksturu, a istovremeno će dodati vlakna, proteine i zdrave Omega-3 masti.

Kako napraviti džem bez šećera?

Kada radite džem bez rafiniranog šećera, važno je imati na umu da različito voće ima različite količine pektina koji se prirodno javlja, a sadržaj vode često je različit. To znači da morate biti malo oprezni kada tražite određeni rezultat, poput teksture džema. Idealno je vrijeme za iskoristiti svježe domaće breskve, no ovaj recept možete koristiti i u kasnijim mjesecima sa smrznutim breskvama ako želite. Ako se koristite smrznute breskve, treba malo dulje sve zajedno kuhati nego što to zahtijeva recept sa svježim breskvama, samo kako biste bili sigurni da sva dodatna voda ispari i da krajnji rezultat bude prava tekstura.

Sastojci
● 4 šalice svježih breskvi, s uklonjenom korom, te nasjeckane.
● 3 žlice meda (dodajte jednu dodatnu žlicu ako želite da bude malo slađe), a za vegansku verziju koristite javorov sirup ili nektar agave.
● 5 žličica chia sjemenki.

Upute
● Na srednje jakoj vatri zagrijte lonac i dodajte nasjeckane breskve.
● Dodajte med i stavite na štednjak na umjerenu vatru.
● Kako breskve počinju lagano omekšavati na vatri, miješajte ih u sokovima i medu.
● Kada breskve omekšaju do te mjere da se počinju raspadati, dodajte chia sjemenke i dobro ih promiješajte.
● Pustite da smjesa polako zakipi, miješajući gotovo neprekidno.
● Upotrijebite gnječilicu za krumpir ili vilicu za dodatno gnječenje voća ako je potrebno.
● Nastavite miješati smjesu na laganoj vatri oko 15-20 minuta ili dok se ne postigne želatinozna tekstura, a zatim maknite posudu sa štednjaka.

Džem ulijte u veliku staklenku i ostavite ga pola sata da se hladi, poklopljeno, na sobnoj temperaturi, prije nego što ga stavite u hladnjak da se potpuno ohladi (na 2 sata ili preko noći). Ovaj džem možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna, a u zamrzivaču do dva mjeseca.
Uživajte u njemu namazanom na krekerima ili tostu, u kiflicama, jogurtu ili prelivenog preko sladoleda. Breskve iz ovog recepta možete lako zamijeniti i s nekim drugim voćem poput nektarina ili marelica.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.