316441463_1140400506615189_3179291493616743082_n

Napravili su kuću od smole i piljevine, a krov i podove 3D isprintali!

GREEN_300_listici_sredina

Održiva arhitektura

Američki znanstvenici razvili su prototip kuće koja je ispisana 3D tehnologijom od 100 posto biološkog materijala koji se može reciklirati. Osnovni materijal napravljen je od drvenog otpada i bio-smole, a 3D printer isprintao je cijelu kuću sloj po sloj.

Kada je više od 90 posto teritorija pod šumama, glavna industrija u državi je drvna. No, kada nekoliko tvornica celuloze i papira propadne, ostane milijun tona otpada drvne sječke i piljevine. Riječ je o američkoj saveznoj državi Maine, gdje su se znanstvenici dosjetili kako iskoristiti tu količinu otpada drvne industrije.

Kao stručnjaci za kombiniranje polimera s novim biomaterijalima, vidjeli su kako višak nepotrebnog drvnog otpada izgleda kao svježa hrpa građevinskog materijala, stoga je Sveučilište Maine razvilo BioHome3D, prototip kuće koja je ispisana 3D tehnologijom od 100 posto biološkog materijala koji se može reciklirati.

Kombinirali su drveni otpad i bio-smole kako bi formirali osnovni materijal. Cijeli dan, sloj po sloj, iznimno veliki 3D printer isprintao je cijeli dom, uključujući podove, zidove i krov. Drugi materijali na bazi drva korišteni su za izolaciju i podne pločice. Kuća je tiskana u četiri modula, koji su potom prevezeni na lokaciju u blizini Sveučilišta, u gradu Orono, gdje su sastavljeni za otprilike jedan dan.

Jedna kuća za 48 sati 

Habib Dagher, izvršni direktor Centra za napredne strukture i kompozite Sveučilišta Maine, rekao je da je upotreba sirovine od drvenih vlakana za 3D ispis održiv način izgradnje domova i predstavlja sveobuhvatniji pristup u usporedbi s većinom domova s 3D ispisom koji trenutno ulaze na tržište, od kojih većina koristi oblike betona s visokim udjelom ugljika. “Oni ne ispisuju temelje, krov, stropove, podove – oni samo ispisuju zidove. To je dobro, ali ne rješava problem rada”, objasnio je za World Economic Forum.

Dodao je da materijal od drva i smole, koji je njegov Centar razvio, može izdržati vremenske uvjete, a njegova proizvodnja može se obavljati u tvornicama umjesto na gradilištima. Ipak, kuća još mora proći nekoliko testova izdržljivosti.

Postavili su neke dijelove interijera s uobičajenim građevinskim materijalima, a druge su ostavili nedovršene, kako bi vidjeli hoće li se pojaviti površinski ili estetski problemi. Cilj im je, kako je rekao Dagher, napraviti jednu kuću svakih 48 sati.

PHOTOS BY: Advanced Structures & Composites Center / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.