Slanutak

Namirnica za koju niste ni svjesni na koliko je načina možete iskoristiti

GREEN_300_listici_sredina

Za slatka ili slana jela

Slanutak je namirnica koja je pronašla svoje mjesto u mnogim receptima i kuhinjama diljem svijeta. Njegova povijest seže nekoliko tisuća godina unatrag, a danas ga rado u svojoj prehrani koriste vegani i vegetarijanci.

Slanutak je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Sadrži značajne količine željeza, magnezija, fosfora, cinka, vitamina B6 i folata. Ova kombinacija čini slanutak idealnim za održavanje zdravlja srca, kontrolu šećera u krvi, probavu i gubitak težine.

Zašto je slanutak prava nutricionistička bomba?

Slanutak je izvrstan izvor biljnih proteina, što ga čini odličnom zamjenom za meso u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. Vlakna iz slanutka poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju osjećaja sitosti, što može pomoći u kontroli težine. Bogat je magnezijem i kalijem, mineralima ključnim za zdravlje srca jer pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Slanutak ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi, što je korisno za dijabetičare.

Jedna od najvećih prednosti slanutka je njegova svestranost.

Slanutak se može koristiti u slanim i slatkim jelima, dodajući bogatstvo okusa i teksture. U slanim jelima, slanutak je često zvijezda. Može se koristiti u juhama, varivima, salatama i kao baza za popularni hummus. Njegova kremasta tekstura i blagi okus savršeno se slažu s raznim začinima i sastojcima. Iako se možda na prvi pogled ne čini očitim, slanutak može biti odličan dodatak i slatkim jelima. Zbog svoje neutralne baze, može se koristiti za pravljenje slatkih namaza, biskvita i drugih deserata. Njegova kremasta tekstura i hranjivi sastav čine ga savršenim za zdrave slatkiše.

Klasični Hummus

Sastojci:

• 1 konzerva slanutka (oko 400 g), ocijeđena i isprana
• 1/4 šalice (60 ml) svježe iscijeđenog limunovog soka (otprilike 1 veliki limun)
• 1/4 šalice (60 ml) tahinija (pasta od sezama)
• 1 mali češanj češnjaka, sitno nasjeckan
• 2 žlice (30 ml) maslinovog ulja, plus dodatno za serviranje
• 1/2 do 1 žličice soli (po ukusu)
• 1/2 žličice mljevene kumine (po želji)
• 2-3 žlice hladne vode
• Prstohvat paprike za dekoraciju (po želji)

Priprema: U blenderu pomiješajte tahini i limunov sok. Blendajte otprilike 1 minutu dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Ova metoda pomaže da se tahini bolje emulgira i daje hummusu svilenkastu teksturu. Dodajte nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, kumin (ako ga koristite) i sol u smjesu tahinija i limunovog soka. Blendajte još oko 30 sekundi dok se sastojci dobro ne sjedine. Dodajte polovicu slanutka u procesor hrane i blendajte oko 1 minutu. Sastružite strane posude, zatim dodajte preostali slanutak i blendajte dok smjesa ne postane glatka, oko 1-2 minute. Da biste dobili željenu konzistenciju, dodajte 2-3 žlice hladne vode, jednu po jednu, dok hummus ne postane glatke i kremaste teksture. Ako je hummus previše gust, dodajte još malo vode. Probajte hummus i po potrebi dodajte još soli, limunovog soka ili maslinovog ulja po ukusu. Prebacite hummus u zdjelu za serviranje. Prelijte ga s malo maslinovog ulja i pospite prstohvatom paprike za dekoraciju. Poslužite s pita kruhom, svježim povrćem, ili kao namaz u sendvičima.

Kolačići od slanutka

Sastojci:

• 1 konzerva slanutka (ocijeđena i isprana)
• 1/2 šalice maslaca od badema
• 1/3 šalice kakao praha
• 1/2 šalice javorovog sirupa ili meda
• 2 žličice ekstrakta vanilije
• 1 žličica praška za pecivo
• 1/4 šalice čokoladnih komadića (po želji)

Priprema: Zagrijte pećnicu na 175°C i pripremite kalup za pečenje (20×20 cm) obložen papirom za pečenje. U blenderu ili procesoru hrane, pomiješajte slanutak, maslac od badema, kakao prah, javorov sirup, vaniliju i prašak za pecivo. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Ako želite, umiješajte čokoladne komadiće. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno je rasporedite. Pecite 20-25 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se ohladi prije rezanja i serviranja.

PHOTOS BY: Unsplash.com Pexels.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.