florentine-pautet-fke6e1mJmGo-unsplash

Nakon sedam godina, pomrčina Sunca “vraća se” u Hrvatsku

GREEN_300_listici_sredina

Evo gdje su organizirana promatranja

Nakon sedam godina u Hrvatskoj će se ponovno moći promatrati pomrčina Sunca. Naime, 25. listopada bit će vidljiva djelomična pomrčina Sunca, a mjesec će tada baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti jednu trećinu Sunca. Ona potpuna pomrčina bit će jasno vidljiva tek 2081. godine.

Hrvatski astronomski savez objavio je kako će 25. listopada biti vidljiva djelomična pomrčina Sunca, a mjesec će tada baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti jednu trećinu Sunca. Taj nesvakidašnji događaj trajat će dva sata i tri minute. Kako javljaju iz HAS-a, u jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet. Ako se prva dogodi početkom siječnja, peta se onda događa krajem prosinca.

Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. godine iako se jedna dogodila i 2021. godine s tek par posto pokrivenosti odnosno bila je jedva zamjetljiva. Sljedeća djelomična pomrčina Sunca iz Hrvatske će se moći vidjeti za tri godine, ali će isto biti jedva zamjetljiva, dok će se značajnija djelomična pomrčina dogoditi tek 2026. godine.

Ako pričamo o zadnjoj potpunoj pomrčini Sunca vidljivoj iz naših krajeva, ona se dogodila 1961. godine, a sljedeća potpuna pomrčina Sunca će iz naših krajeva biti vidljiva tek 2081. godine. Stoga ne propustite ovu nesvakidašnju pojavu na nebu, a ovdje možete provjeriti organizirane lokacije gdje će se 25. listopada promatrati pomorčina.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.