CAMDEN1

Nakon New Yorka i London dobiva svoj linearni javni park

GREEN_300_listici_sredina

Novi park na nebu

Američki studio James Corner Field Operations pobijedio je na natječaju za pretvaranje kilometarskog dijela neiskorištene željeznice u središnjem Londonu u "park na nebu" nazvan Camden Highline.

Po uzoru na park High Line u New Yorku, koji je dizajnirao James Corner Field Operations s američkim arhitektonskim studijem Diller Scofidio + Renfro, Camden Highline protezat će se od Camdena do King’s Crossa. Londonsku verziju vrlo uspješnog njujorškog linearnog parka dizajnirat će James Corner Field Operations u suradnji s lokalnim studijem vPPR Architects.
Park će se graditi na dijelu željezničkog vijadukta koji je napušten prije 30-ak godina kada je duljina četvero-kolosiječne linije smanjena na dvokolosiječnu. Smješten osam metara iznad tla, parku će se pristupiti stubištima koji će se nalaziti duž njegove rute.

“Camden je tako izvanredno mjesto, živahna, moderna i raznolika zajednica koja će uskoro uživati u nevjerojatno jedinstvenoj, javnoj zelenoj niti koja povezuje njegove različite zajednice na načine koji ih razotkrivaju i transformiraju”, rekao je za britanske medije James Corner, glavni dizajner u James Corner Field Operations. “Jako smo uzbuđeni jer ćemo raditi sa stanovnicima i dioničarima na stvaranju jedinstvenog povišenog parka koji će predstavljati čarobnu simbiozu prirode, kulture, umjetnosti i zajednice”.
Slično kao i originalni High Line, linearni park imat će drvenu šetnicu, a dijelovi će biti odvojeni ogradom od pruge koja je još uvijek u funkciji. Na šetnici će se nalaziti i stolovi za piknik, klupe i trampoline. Sadržavat će i obilje zelenila jer će se uz nju nalaziti razne sadnice s drvećem breze i hrasta, vrtovi za leptire i raznovrsno cvijeće.

James Corner Field Operations i studio vPPR Architects odabrani su između pet timova koji su ušli u uži izbor na natječaju za stvaranje linearnog parka. Spomenuti studiji će surađivati s londonskim umjetnikom Hewom Lockeom i nizozemskim dizajnerom vrtova Pietom Oudolfom. “Camden Highline potencijalno može postati stvarno važno novo sredstvo za lokalnu zajednicu u Camdenu i ljude širom glavnog grada”, rekao je londonski gradonačelnik Sadiq Khan te dodao “Ovo je upravo vrsta inovativnog, ekološki održivog i lokalno vođenog projekta koji bi mogao dati važan doprinos oporavku Londona od pandemije. Zaista se radujem vidjeti kako će se ovi ambiciozni planovi oblikovati”.


Podsjetimo, High Line u New Yorku povišen je park izgrađen na dijelu napuštene željeznice na zapadnoj strani Manhattana. Prvi dio parka od dva kilometra otvoren je 2009. godine, a drugi dio koji je udvostručio njegovu dužinu otvoren je 2011. godine. Park je postao toliko popularan da je do 2012. New York Times rekao da je ono postalo “turistički začepljena modna pista” i jedna od glavnih atrakcija grada. Treći dio parka otvoren je 2014., a daljnje proširenje za povezivanje parka sa stanicom Penn Station najavljeno je početkom ove godine.

High Line Park, New York

PHOTOS BY: Camden Highline, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.