chris-van-de-ridder-xTuMn1tGpGo-unsplash

Nakon desetljeća energetske ovisnosti, ukrajinska kriza gurnula je Europu prema obnovljivim izvorima energije

GREEN_300_listici_sredina

Je li prekasno?

Europska ovisnost o ruskoj energiji godinama je sputavala poduzimanje snažnih akcija protiv "nestašluka" Kremlja. Trenutni sukob između Rusije i Ukrajine zahtjeva promjenu za razliku od bilo koje prije, tjerajući Europsku uniju da napravi planove za trajni, dalekosežni prekid ruske nafte i plina.

Kako javlja The Washington Post, strategija odvajanja od ruske energije očekuje se ovaj tjedan. Nova EU energetska strategija trebala bi biti predstavljena 2. ožujka. Ona poziva na smanjenje upotrebe fosilnih goriva za 40 posto do 2030. i zahtijeva od europskih energetskih kompanija da napune svoje skladišne ​​spremnike prirodnim plinom ovog ljeta kako bi kontinent sljedeće zime bio manje ovisan o ruskom plinu nego što je bio u prošlosti.

Ustrajat će se na tome da vlade ponude subvencije potrošačima i tvrtkama koje se bore s visokim računima za energiju. To će ubrzati izdavanje dozvola za projekte obnovljive energije, koji su 2020. činili 22,1 posto potrošene energije u Europskoj uniji. Udvostručenje obnovljivih izvora energije svakako će povećati energetsku neovisnost Europe. Prelazak na obnovljive izvore energije je složen proces i kreatori politike priznaju da se promjena ne može dogoditi preko noći, što znači da će se Europa i dalje oslanjati na Rusiju za svoje energetske potrebe tijekom trenutne geopolitičke krize.

Ako Rusija u potpunosti isključi plin prije sljedeće zime, to bi nametnulo niz bolnih izbora diljem kontinenta. Kratkoročno, nema dobrih opcija i bilo kakvo rješenje potpunog, trenutnog odvajanja od Rusije zahtijevalo bi žrtvu diljem kontinenta – nešto što bi bilo bolno za europske političare koji su oprezni da ne razbjesne svoje birače.

Odluka europskog vrha da se odvoji od Rusije “ne mijenja činjenicu da Europi treba ruski plin. Potrebno je vrijeme za izgradnju obnovljivih izvora, elektrifikaciju grijanja i diverzifikaciju goriva za tešku industriju. A potrebno je i vrijeme za izgradnju infrastrukture potrebne za povlačenje prirodnog plina sa svjetskih tržišta. Rusija je i dalje najjeftiniji plin u Europi. Dakle, morat ćemo biti spremni platiti više za prirodni plin.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.