31463352_582934515426782_591568901062524928_n

Najveći hrvatski akvarij dobio je prestižni certifikat održivosti Friend of the Sea

GREEN_300_listici_sredina

Spasili više od 180 morskih kornjača

Nakon što već više od 20 godina ulažu svoje napore u spas podvodnog svijeta, kao i u edukaciju svih zainteresiranih o istome, Aquarium Pula dobio je prestižni certifikat Friend of the Sea koji u svijetu ima tek nekoliko akvarija.

Aquarium Pula koji već godinama ulaže napore u očuvanje i edukaciju morskih bića dobio je prestižni certifikat održivosti Friend of the Sea. Za dobivanje tog certifikata akvariji ne samo da moraju zadovoljiti održive politike, gospodarenje otpadom i društvenu odgovornost, već se moraju obvezati i na prikazivanje sveobuhvatnih znanstvenih informacija vezanih za svaku smještenu vrstu, uz ponudu godišnjih obrazovnih tečajeva za svoje posjetitelje. Certifikat također jamči da akvariji zadovoljavaju najviše standarde dobrobiti životinja i sprečavaju zatočenje sisavaca, osim u iznimnim slučajevima.

Aquarium Pula započeo je kao privatni obiteljski pothvat koji je pokrenula biologinja dr. Milena Mičić 2000. godine, a sada je izrastao u najveći akvarij u Hrvatskoj. “Akvarij se može pohvaliti jednim od najraznovrsnijih prikaza mediteranskog života u Europi, kao i brojnim tropskim eksponatima prikazanim na površini većoj od 3000 m2”, rekla je dr. Milena Mičić, ravnateljica Akvarija Pula. Nadaleko je poznat po visokokvalitetnom vodenom iskustvu, ali i po intenzivnom istraživanju i edukaciji okoliša. Aquarium Pula stavlja snažan naglasak na edukativni turizam organiziranjem niza aktivnosti i radionica s ciljem privlačenja svijesti o mnoštvu prijetnji s kojima se suočava ocean, kao i očuvanju biologije.

Najveći akvarij u Hrvatskoj, smješten je u 130 godina staroj utvrdi Verudela, dijelu nekada moćnog obrambenog sklopa austrougarske Tvrđave Pula. Danas je ta utvrda dom stotinama vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te brojnim vrstama iz tropskih morskih i slatkih voda kao i ribama hrvatskih rijeka i jezera. Osim toga, Aquarium Pula već više od 20 godina uključen je u brojne programe očuvanja podvodnog životinjskog svijeta, a kao Centar za spašavanje morskih kornjača i Utočište plemenitih oklopa, oba priznata od strane hrvatske Vlade od 2001. godine spasili su, sanirali i vratili u more više od 180 morskih kornjača. Također, radi i na očuvanju plemenitih školjaka koje su kritično ugrožene nakon jedne od najnemilosrdnijih patogenih katastrofa koje su dovele školjke na rub izumiranja.

Ovaj certifikat svakako je značajan za čuveni istarski akvarij u kojem ne samo da ćete moći razgledati brojne morske i riječne vrste, nego dobiti i dubinsku edukaciju o istima, a što svakodnevno rade i putem svojih društvenih mreža. Do sada su ovaj certifikat dobili Aquarium AquaRio u Brazilu, Lake District Coast Aquarium u Velikoj Britaniji i Aquarium Rubrum u Italiji. 

PHOTOS BY: Instagram, Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.