angel-luciano-b3zlM-RMTRc-unsplash

Najveća slana laguna u Europi dobila status osobe i to zahvaljujući građanima

GREEN_300_listici_sredina

Posebna zaštita

Zahvaljujući 600.000 španjolskih građana, najveća slana laguna u Europi Mar Menor dobiva status osobe, a time i posebnu zaštitu. Godinama su ekolozi i građani osuđivali povremeno odumiranje morskog života u laguni zbog otjecanja gnojiva s obližnjih farmi, a sada su se borbe oko prava napokon i isplatile.

Španjolska je dodijelila status osobe najvećoj slanoj laguni u Europi, što je prvi put na tom kontinentu. Laguna Mar Menor pretrpjela je masovno odumiranje morskog života zbog degradacije uzrokovane obalnim razvojem i lokalnom poljoprivredom. Novi zakon stupio je na snagu u srijedu nakon poticaja građana da se osigura bolja zaštita ugroženog ekosustava. Više od 600.000 građana podržalo je inicijativu, koju je potom izglasao Senat u Madridu.

Sada kada laguna Mar Menor ima status osobe, bit će joj dodijeljena posebna zaštita. Ukupno 1600 četvornih kilometara lagune i obližnje obale Sredozemnog mora sada će pravno zastupati skupina njegovatelja. Sastoji se od lokalnih dužnosnika, građana i znanstvenika koji rade na tom području. Grassroots skupina koja je progurala tu mjeru nada se da će to poboljšati sposobnost obrane lagune od daljnje degradacije. Svjetska zaklada za prirodu naziva Mar Menor najvećom slanom lagunom u Europi. Dom je nekoliko vrsta riba, morskih konjica i ugrožene europske jegulje. Laguna, koja se prostire na 135 četvornih kilometara, odvojena je od otvorenog mora tankim pojasom od 22 km koji je popularno mjesto za odmor prošarano hotelima.

Godinama su ekolozi i građani osuđivali povremeno odumiranje morskog života u laguni zbog otjecanja gnojiva s obližnjih farmi. Godine 2019. više od 50 000 ljudi marširalo je u obližnjem gradu Cartageni kako bi osudili degradaciju lagune na španjolskoj jugoistočnoj obali. Ovaj je mjesec španjolska vlada odobrila 20 milijuna eura pomoći za poboljšanje pročišćavanja vode u gradovima u blizini Mar Menora kao dio plana oporavka lagune. “Da se prirodne katastrofe poput ovih koje su se dogodile, da se epizode smrtnosti faune Mar Menora više ne ponove, dajmo ovom ekosustavu njegova prava”, rekla je senatorica María Moreno prije glasovanja. Podsjetimo, Španjolska nije prva u svijetu koja je to napravila. Godine 2017. Novi Zeland donio je ovaj revolucionarni zakon kojim se rijeci Whanganui dodijelio status osobe.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.