239179493_361198542221172_8416297447116965816_n

Najveća hrvatska sveučilišna knjižnica organizira pregršt radionica kako popraviti i čuvati svoje knjige

GREEN_300_listici_sredina

Pravilno zbrinjavanje književnog blaga

U sklopu Dana europske baštine, Nacionalna i sveučilišna knjižnica organizirala je pregršt radionica za sve zainteresirane na kojima će naučiti kako čuvati, konzervirati i "liječiti" svoju oštećenu kućnu biblioteku. Radionice se održavaju 6. i 7. listopada i za sve je ulaz besplatan.

Ako vas je ikad zanimalo kako popraviti oštećenu knjigu ili restaurirati kućnu knjižnicu, Nacionalna sveučilišna knjižnica pripremila je hvalevrijedan program u povodu obilježavanja Dana europske baštine 2021. kao i 60 godina postojanja službe za konzerviranje i restauriranje knjižnične građe. Naime, Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pripremio je 6. i 7. listopada 2021. godine od 10 do 17 sati u velikome predvorju Knjižnice program pod nazivom U srcu NSK – konzervatori-restauratori na djelu na koji pozivaju sve one koji kod kuće imaju oštećenu knjigu da ju donesu te uz pomoć konzervatora i restauratora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nauče kako ju popraviti i kod kuće pravilno čuvati.

Manifestacija Dani europske baštine koja je dio cjelovitog programa u organizaciji Ministarstva kulture i medija prigoda je za predstavljanje i slavljenje zajedničke kulturne baštine svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Ovogodišnje izdanje, organizirano tijekom rujna i listopada, posvećeno je temi Baština za sve!, kojom se nastoji potaknuti zajedništvo, suradnja, uključivost i jednake mogućnosti za sve društvene skupine da dožive kulturnu baštinu. Odabrana tema omogućuje usmjerenost na različite društvene skupine koje stvaraju, čuvaju i predstavljaju baštinu kao dio vlastita identiteta i zalog za budućnost. Program U srcu NSK – konzervatori-restauratori na djelu ostvarit će se izložbom knjiga u različitim fazama konzervatorsko-restauratorskoga postupka, pripremom edukativnoga te pokaznih radionica o “liječenju” i čuvanju knjižne građe. Tematska je okosnica cijeloga programa isticanje vrijednosti pisane baštine i važnosti njezine zaštite, a svrha jačanje pojedinačne svijesti i odgovornosti prema očuvanju toga dijela kulturne baštine te zagovaranje aktivnoga sudjelovanja u njezinoj zaštiti. Konzervatori restauratori posjetitelje će upoznati s dijelovima knjige, različitim vrstama oštećenja knjige i jednostavnim pravilnim popravcima koje mogu izvoditi kod kuće, uz popis potrebnoga materijala i pribora. Osim toga, sve zainteresirane savjetovat će kako i u kojim uvjetima trebaju čuvati svoje knjige i podijeliti im pisane materijale povezane s temom zaštite.

U ova dva dana organizirano je čak šest radionica koje uključuju Pregled oštećene građe (vizualni pregled pod lupom/povećalom, identifikacija različitih vrsta oštećenja i preporuke postupaka zaštite), zatim Popravci uveza knjiga oštećenih hrptova, rubova i uglova korica te rekonstrukcija uveza po uzoru na izvornik za stare i vrijedne knjige, Popravci listova koji uključuju čišćenje zaprljanih i išaranih listova te nestručnih popravaka zaderanih listova knjiga ljepljivim vrpcama, ravnanje listova za presavijene i izgužvane listove knjiga, popravak poderotina za poderane i odvojene listove, Konzervacija-restauracija vrijedne građe (neutralizacija kiseloga papira, ojačavanje oslabljenoga papira i restauracija oštećenih listova), Opremanje vrijedne i stare građe (izradba zaštitne ambalaže), te Omatanje novije knjižne građe zaštitnom folijom.

Program je prilagođen osobama s teškoćama u razvoju kako bi se naglasila vrijednost univerzalnoga pristupa i ravnopravna dostupnost kulturnim sadržajima. Za slijepe i slabovidne osobe organizirat će se verbalni, deskriptivni kao i taktilni pregledi u kojima će uz pomoć djelatnika Odjela Zaštita i pohrana pojedine izloške i materijale moći istražiti dodirom. Za slabovidne osobe osigurat će se velika osvijetljena povećala kako bi im i vizualna dimenzija bila pristupačna u skladu s njihovim fizičkim mogućnostima. Osobe oštećena sluha pratit će video radionicu pomoću titlova. Ulaz za sve je besplatan.

PHOTOS BY: Instagram, Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.