kućne biljke

Hrvati najčešće biraju ovih 6 sobnih biljaka: Trebaju biti dekorativne i ne pretjerano zahtjevne

GREEN_300_listici_sredina

Život s njima je ljepši i zdraviji

Biljke uljepšavaju naš dom, ali i pročišćavaju zrak te umanjuju stres. Sanseverija je dobra za spavaće sobe, a havajska palma najčešće se bira zbog vjerovanja da donosi sreću i blagostanje.

Osim što nam uljepšavaju prostor, sobne biljke su i prirodni pročišćivači, povećavaju vlažnost zraka, a mnogim je istraživanjima dokazano da smanjuju stres i poboljšavaju koncentraciju. No one jednako tako i zahtijevaju njegu i brigu, ali zbog užurbanog načina života, događa se da nadobudno ispunimo stan biljkama i jednostavno na njih zaboravimo.

U Hrvatskoj najtraženije sobne biljke ulaze u skupinu onih najmanje zahtjevnih, osim jedne, muharke  Dionea miscupule, koja je atraktivna i zanimljiva zbog svoga načina hranjenja. Upoznajte najtraženije sobne biljke kod nas te doznajte na što obratiti pažnju kod njihove njege.

Sanseverija pročišćava zrak

Ova je popularna sobna biljka cijenjena zbog svoje izdržljivosti, jednostavnosti njege i atraktivnog izgleda. Riječ je o sukulentnoj biljci koja se dobro prilagođava različitim uvjetima rasta. Može preživjeti u svijetlim ili djelomično zasjenjenim prostorima, ali najbolje rezultate postiže na svijetlim mjestima s indirektnom sunčevom svjetlošću.

Može tolerirati i sušnije uvjete zraka, što je čini izvrsnim izborom za osobe koje često zaboravljaju zalijevati biljke. Općenito, zalijevajte je jednom u nekoliko tjedana, posebno tijekom hladnijih mjeseci.

Sansevierija ima sposobnost jače apsorpcije ugljičnog dioksida tijekom noći zbog čega je odličan izbor za spavaće sobe jer može poboljšati kvalitetu zraka i potaknuti bolji san. Važno je napomenuti da sok ove biljke može biti iritantan za kožu i oči, stoga operite ruke nakon dodira s lišćem.

Aloe vera ne treba puno vode

Ova popularna sobna biljka je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i dekorativnom izgledu. Kada je riječ o njezi aloe vere kao sobne biljke, ona je prilično jednostavna za održavanje. Stavljajte je na osvijetljena mjesta, ali je ne izlažite izravnome, jakom svjetlu.

Aloe vera ne zahtijeva puno vode, a uvijek dopustite da se tlo potpuno osuši između zalijevanja kako bi se izbjeglo pretjerano vlaženje korijena.  Iako je prilično otporna biljka, povremeno pregledajte listove kako biste uklonili suhe ili oštećene dijelove. Ova je biljka prilagodljiva i može biti izvrsno osvježenje u vašem domu ili uredu.

‘String of pearls’ voli rasti s drugim biljkama

Lijepa za oko, ova je biljka prilagođena sušnim uvjetima, što znači da je dobro podnosi suho tlo i manje zalijevanje. Ona ulazi u skupinu sukulenata, što znači da ima sposobnost pohranjivanja vode u lišću i stabljikama.

String of pearls možete je postaviti i blizu prozora s izravnom svjetlošću, no ipak je nemojte duže vremena ostaviti na jakome suncu. Biljka se može uzgajati u visećim košarama ili posudama, dobro podnosi kombinaciju s drugim biljkama u raznim aranžmanima.

Kada je riječ o njezi biljke, povremeno je dobro provjeriti izdanke i ukloniti oštećene ili trule dijelove kako bi se potaknuo zdrav rast.

Paprat ‘Blue star’ ne snalazi se na balkonu

Phlebodium aureum ili Blue star popularna je kućna biljka poznata po svome plavome lišću pa vizualno može podignuti baš svaki prostor. Boja lišća posebno je uočljiva kada je biljka izložena svjetlu.

Biljka dolazi iz obitelji paprati pa je jednostavna za njegu. Uspijeva na indirektnom svjetlu, ali dobro podnosi i sjenovita područja. Važno je izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost jer će joj lišće uvenuti.

Odgovara joj vlažno tlo, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje. Prije zalijevanja provjerite da je gornji sloj zemlje malo osušen. S vremena na vrijeme, poprskajte lišće kako biste mu održali razinu vlažnosti.

No kako ne voli niske temperature, ne iznosite je van.

Havajska palma simbolizira sreću i blagostanje

Ova je biljka poznata po svojoj otpornosti, a vrlo jednostavno se njeguje. Važno je da je držite blizu svjetla, ali je nemojte pretjerano zalijevati.

Njezina značajka su tanke stabljike koje izgledaju poput bambusa. Mogu biti različitih visina, a često se prodaju kao dekorativni aranžmani u staklenim posudama s vodom ili kao biljke u lončanicama. Havajska palma u kineskoj kulturi simbolizira sreću i blagostanje za dom kojem raste.

Mesožderka Dionea miscupula doista jede insekte

Mesožderka Dionaea muscipula, poznata i kao “Venerin muholovac”, zanimljiva je kućna biljka koja privlači pažnju svojim jedinstvenim oblikom i sposobnošću da uhvati i probavi male insekte.

Dionaea muscipula ima izgled male rozete s listovima koji su podijeljeni na dva režnja. Svaki list ima osjetljive dlačice na unutarnjoj površini. Kada insekt dotakne dlačice, list se brzo zatvara i hvata ga unutar svojih zamki.

Najvažnije je osigurati joj dovoljno vlage jer ova biljka preferira vlažno tlo i visoku vlažnost zraka. Idealno je koristiti destiliranu ili filtriranu vodu kako bi se izbjeglo taloženje minerala koji mogu oštetiti osjetljive dlačice na listovima.

Što se tiče osvjetljenja, Dionaea muscipula preferira indirektnu sunčevu svjetlost. Preporučuje se smjestiti mesožderku blizu prozora s istočnom ili zapadnom izloženošću kako bi dobila dovoljno svjetla.

Hranjenje mesožderke je jedan od najintrigantnijih aspekata ove biljke. Ova je biljka sposobna uhvatiti insekte, poput muha ili komaraca, samostalno. Važno je napomenuti da mesožderka ne treba prekomjerno hranjenje i da je bolje ograničiti unos insekata na jedan ili dva puta mjesečno.

 

PHOTOS BY: Green.hr/Instagram/Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.