ezgif-3-ed81fb1f17

Najduža ledena cesta u Europi ima neobično ograničenje brzine i zabranjeno je korištenje pojasa

GREEN_300_listici_sredina

Čudo prirode

U Estoniji se nalazi službeno najduža ledena cesta u Europi, 25 km duga dionica smrznutog leda duž obale zemlje, gdje je zabranjeno vezati sigurnosni pojas i voziti srednjom brzinom.

Najduža ledena cesta u Europi nalazi se u zaleđenom dijelu Baltičkog mora koji povezuje estonsku obalu s otokom Hiiumaa. Kaže se da je vožnja ovom ledenom cestom zimi “nezaboravno iskustvo”, ali ako je planirate dodati na svoj popis destinacija koje biste voljeli posjetiti, trebali biste znati da ima neka prilično nekonvencionalna pravila vožnje. Ovdje ne možete voziti nakon zalaska sunca, a vezanje sigurnosnog pojasa je protuzakonito, kao i vožnja brzinama između 25 i 40 km/h.

Glavni cilj ledenih cesta nije pružiti turističku atrakciju, već olakšati život lokalnog stanovništva. Putovanje ledom dio je estonske kulture. Teutonski vitezovi su putovali konjima na svom putu do otoka u 13. stoljeću, seljaci su koristili debeli led za dovoz zaliha s kopna, a čak su ga divlje životinje poput medvjeda i vukova koristile za putovanje do otoka i nazad u potrazi za hranom. Do danas je to ostao jeftiniji i praktičniji način kretanja, barem u usporedbi s plaćanjem vožnje trajektom.

Zimi, kada led postane dovoljno debeo i čvrst, nije neuobičajeno vidjeti stotine vozila kako svakodnevno voze najdužom europskom ledenom cestom. No svi se moraju pridržavati jedinstvenih pravila ceste. Prije svega, morate voziti brzinom ispod 25 km/h, ili iznad 40 km/h, jer preduga vožnja brzinama unutar tog raspona navodno može popucati led. Gume i kretanje automobila stvaraju vibracije slične valu broda, a predugo trajanje čini val dovoljno jakim da pukne led i pošalje vozače u ledene dubine.

Neki kažu da je upozorenje na vibracije samo mit, ali nitko nema hrabrosti to osporiti.

Sigurnosni pojasevi obvezni su na većini europskih cestovnih mreža, ali ne i na najdužoj od sedam estonskih službenih ledenih cesta. Zapravo, protuzakonito je nositi ga, jer u slučaju pucanja leda, možda ćete morati izaći iz automobila što je brže moguće.

Također je zabranjeno zaustavljanje vozila na poledici, kao i vožnja nakon zalaska sunca. Automobili moraju održavati minimalni razmak od najmanje 250 metara i ulaziti na ledenu cestu u intervalima od najmanje tri minute.

Led koji je nastao tek nedavno smatra se najčvršćim ledom. Led je dovoljno čvrst da nosi čovjeka kada je debeo 5-8 cm, za ledenu cestu debljina mora biti najmanje 20 cm. Najveća dopuštena bruto težina vozila na zaleđenoj cesti je 2,5 tone.

Biste li se vi usudili voziti na ovoj ledenoj cesti?

PHOTOS BY: visitestonia.com; Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.