BqNIK8DnMmI

Najbogatiji moćnici svijeta prikupili milijardu dolara za “zelene” startupove

GREEN_300_listici_sredina

Pomoć stiže za najmanje 40 novih tvrtki

Jeff Bezos i Bill Gates su među milijarderima koji su pomogli prikupiti milijardu dolara za financiranje startupova koji se bave čistom energijom.

Fond za poticanje proizvodnje čiste energije, Breakthrough Energy Ventures, sada je po drugi put u četiri godine prikupio milijardu dolara, a novac ide u pomoć start-up tvrtkama koje su u stanju smanjiti globalne emisije. Ovaj fond, koji investira novac u rizične tehnologije u području energetike, osnovan je 2016. godine podržavajući 45 tvrtki u nastajanju s prvom prikupljenom milijardom. Sada planira podržati između 40 i 50 novih poduzeća, otkriva Bloomberg Green.

Iako fond ima širok opseg, ključni fokus je na “čistim” proizvodima i tehnologijama. Na primjer, “zeleniji” čelik i cement, transport na velike daljine i skladištenje energije. Da bi se moglo razmotriti financiranje, novoosnovano poduzeće mora biti u stanju predstaviti znanstveno ispravnu tehnologiju s potencijalom da smanji godišnje globalne emisije stakleničkih plinova za manje od 500 milijuna tona godišnje.
Iza fonda stoji tim koji čine akademici, poduzetnici, bivši vladini dužnosnici, bankari i razni investitori. Osim Bezosa i Gatesa, fond podržava Richard Branson iz grupacije Virgin, izvršni predsjednik Alibabe Jack Ma, Mukesh Ambani koji je generalni direktor i najveći dioničar Reliance Industries Ltd. te mnogi drugi. Eric Toon, tehnički voditelj BEV-a, rekao je za Bloomberg News: “Izgradili smo sjajan tehnički tim i naša sposobnost zatvaranja drugog fonda dokaz je njihovog dobrog rada”.

U vrijeme pisanja ovog članka, globalne emisije mjere približno 34 milijardne tona godišnje, dijelom i zbog usporavanja globalne gospodarske aktivnosti i mobilnosti tijekom 2020. godine i pandemije. Stručnjaci su primijetili porast zelenih tehnologija tijekom posljednje dvije godine. Prema najnovijem izvješću PwC-a na ovu temu, uloženi kapital u novoosnovana poduzeća koja mogu smanjiti emisije dosegnuo je 16 milijardi američkih dolara u 2019., za razliku od 400 milijuna dolara u 2013. godini.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.