nicholas-jeffway-KamFFp3Ks2c-unsplash

Naftni gigant Shell mora smanjiti emisije ugljika za 45% do 2030. godine

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Velika pobjeda

Nizozemski sud naložio je Royal Dutch Shellu da smanji emisije za 45% do 2030. u odnosu na razinu iz 2019. godine. To je prva presuda kojom se nalaže tvrtki da smanji emisije u skladu s Pariškim sporazumom. Slučaj je saslušao okružni sud u Haagu, gdje je sjedište tvrtke Shell.

Nalog nizozemskog suda za smanjenje emisija predstavlja presedan za buduće tužbe protiv industrije fosilnih goriva i mogao bi pokrenuti val klimatskih parnica protiv velikih zagađivača. Sedam ekoloških skupina, uključujući Greenpeace i Friends of the Earth iz Nizozemske, poznate i kao Milieudefensie, pokrenulo je tužbu protiv Shella u travnju prošle godine u ime više od 17.000 nizozemskih građana. Tvrdili su da Shell krši svoje međunarodne klimatske obveze i prijeti životima građana nastavljajući svake godine ulagati milijarde u proširenje proizvodnje nafte i plina.

Sudac je presudio da Shellova trenutna klimatska strategija “nije dovoljno konkretna i da je puna zabrinjavajućih faktora”, dodajući da naftni gigant ima zakonsku obvezu smanjiti emisije u skladu s međunarodnim klimatskim ciljevima. Po prvi put, korporacija za fosilna goriva odgovorna je za svoju ulogu u izazivanju klimatske krize. “Ova presuda sada postavlja presedan da se korporacije mogu smatrati odgovornima za uzrokovanje odbjeglih klimatskih promjena i prisiljavati na smanjenje emisija u skladu s globalnim klimatskim ciljevima”, rekla je Marit Maij, izvršna direktorica ActionAid Nizozemska.

Harro van Asselt, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta Istočne Finske, rekao je za Climate Home da presuda sugerira da je tvrtka za fosilna goriva odgovorna za smanjenje vlastitih emisija, kao i emisija svojih dobavljača i kupaca. “To zapravo sugerira da Shell mora preispitati svoje planove proizvodnje fosilnih goriva”, rekao je.

Glasnogovornik Shella rekao je za Climate Home da tvrtka “svakako sprema žalbu na današnju razočaravajuću sudsku odluku”. “Potrebna je hitna akcija na klimatskim promjenama, zbog čega smo ubrzali napore da do 2050. godine postanemo energetska tvrtka s neto nultom emisijom, u korak s društvom, s kratkoročnim ciljevima za praćenje našeg napretka”, dodali su.
Shell se suočio sa sve većim revoltom među dioničarima zbog plana smanjenja emisija na svojoj godišnjoj skupštini. Klimatska rezolucija koju je predstavila grupa Follow This, zahtijevajući da Shell postavi nove klimatske ciljeve za smanjenje svojih emisija u skladu s Pariškim sporazumom u svim svojim operativnim i opskrbnim lancima, dobila je više od 30% glasova. Shellova neto nulta strategija omogućuje proširenje proizvodnje nafte i metana do 2025. godine. To je u suprotnosti s prvim sveobuhvatnim scenarijem Međunarodne agencije za energetiku usklađenom s ograničavanjem globalnog grijanja na 1,5°C koji je utvrdio da se svi novi istraživački projekti moraju zaustaviti sada ako energetski sektor želi doseći neto nula emisija do 2050. godine.

Shell je također optužen da planira nadoknaditi emisije sadnjom drveća, umjesto smanjenjem emisija na izvoru. Da bi nadoknadili svoje emisije ugljika u skladu s 1,5°C, Shellova strategija zahtijeva sadnju šume veličine Brazila. Klimatski stručnjaci kritizirali su Shell da “preuzima ogromne rizike s našom zajedničkom budućnošću” uzdajući se na sadnju drveća, a ne na brzinu smanjenja proizvodnje fosilnih goriva. U prosincu 2019. godine, Vrhovni sud u Nizozemskoj naložio je nizozemskoj vladi da smanji emisije stakleničkih plinova za 25% do kraja 2020. u odnosu na razinu iz 1990. godine, kao svoj pošten udio u borbi protiv klimatskih promjena.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.