ronan-furuta-sp_pcgjPxgI-unsplash (1)

Naftna industrija studentima nudi ogromne plaće. Njihova sveučilišta odbijaju suradnju

GREEN_300_listici_sredina

'Ne surađujemo sa zagađivačima'

U globalnom istraživanju, provedenom 2020. godine, više od polovice od 4300 milenijskih ispitanika navelo je da bi izbjegavalo rad u industriji nafte i plina zbog 'negativnog' imidža.

Tri utjecajna britanska sveučilišta odlučili su raskinuti odnose s tvrtkama koje zagađuju okoliš, a koje regrutiraju njihove studente na praksu ili rad. Službe za zapošljavanje na Sveučilištu Bedfordshire, Sveučilištu umjetnosti u Londonu i Sveučilištu Wrexham Glyndwr, obećale su prekinuti sve odnose s tvrtkama za naftu, plin i rudarstvo. Taj su potez opisali kao pobjedu boraca protiv velikih zagađivača.

“Važno je da naša sveučilišta djelima, a ne riječima, pokažu da su na strani klimatske pravde, a ne na strani industrija koje nas guraju dublje u klimatsku krizu, koja najmanje šteti onima koji su za nju odgovorni“, poručio je J Clarke, sudirektor dobrotvorne kampanje za klimatske promjene, prenosi Euro News.

Velike kompanije iz područja naftne i plinske industrije nude studentima primamljive početne plaće, ali mnogi studenti odlučili su odbiti. Dok vlada klimatska kriza, izbjegavat će takve ponude, jednoglasno su poručili. U globalnom istraživanju, provedenom 2020. godine, više od polovice od 4300 milenijskih ispitanika navelo je da bi izbjegavalo rad u industriji nafte i plina zbog ‘negativnog’ imidža.

Mladima se ove godine u svibnju izravno obratio i glavni tajnik UN-a, António Guterres, koji je rekao da ne rade za zagađivače fosilnim gorivima. “Imat ćete mnogo mogućnosti za odabir. Moja poruka vama je jednostavna: nemojte raditi za one koji uništavaju klimu. Upotrijebite svoje talente da nas odvedete prema obnovljivoj budućnosti”, poručio je.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.