jo-anne-mcarthur-ttmzLDS3wkU-unsplash (2)

Nadolazeći dokumentarac SLAY razotkriva okrutnost prema životinjama u industriji kože, krzna i vune

GREEN_300_listici_sredina

Dokumentarac koji modni brendovi ne žele da pogledate

Dugometražni dokumentarac "Slay" prati redateljicu Rebeccu Cappelli dok putuje svijetom razotkrivajući mračnu stranu modne industrije. Rebeccino putovanje obuhvaća pet kontinenata i otkriva mučnu priču o okrutnosti prema životinjama i zataškavanju nekih od najvećih svjetskih luksuznih modnih brendova.

Modna industrija navodno ubije najmanje 2,5 milijarde životinja svake godine što postavlja važno pitanje je li (još uvijek) prihvatljivo ubijati životinje zbog mode? Ovaj dokumentarac ima za cilj osvijestiti gledatelje i ukazati na neetičke načine na koje se industrija kože, krzna i vune odnosi prema životinjama, radnicima i okolišu. Svima koji još uvijek kupuju modne proizvode životinjskog podrijetla bi ovaj dokumentarac trebao biti na listi gledanja, ne samo kako bi osvijestili što zaista kupuju, već i naučili o drugim održivim alternativama.

Redateljica Rebecca Cappelli i njezin tim posljednje tri godine su istraživali i snimali unutar raznih farmi krzna i vune, kožara i prerađivača kože u Australiji, Brazilu, Kini, Francuskoj, Indiji, Italiji i SAD-u. Cappelli objašnjava u teaseru za dokumentarac kako većina ljudi na središnje probleme modne industrije gleda kao na utjecaj na okoliš i prava radnika, ostavljajući životinje u sjeni. “Jedna od mojih glavnih inspiracija za ovaj film su životinje, koje su potpuno izostavljene iz ovog razgovora. Da mi je netko rekao i polovicu onoga što sam otkrila radeći ovaj film, ne bih vjerovala”, kaže Cappelli u videu. “Modna industrija je predugo držala životinje podalje od ljudi. Zajedno to možemo promijeniti”, dodaje u izjavi.

SLAY prikazuje istraživačke snimke koje je Cappelli snimila, zajedno s komentarima stručnjaka za održivu modnu industriju i aktivista za prava životinja. U središtu priče su nesreće životinja koje se koriste u ime mode, a također ukazuje i na prava radnika u odjevnoj industriji, ekološka pitanja i taktike greenwashinga koje koristi modna industrija.

Keegan Kuhn, poznat po režiji dokumentarnih filmova “Cowspiracy”, “The End of Medicine” i “What the Health”, producirao je film zajedno s Cappelli. U izjavi, Kuhn je opisao SLAY kao “kritički važan i pravovremen film o zelenom ispiranju prljavih tajni mode”. Ostali utjecajni aktivisti za prava životinja i stručnjaci uključeni u SLAY uključuju, između ostalih, suredatelja Surgea Ed Winters, Samatu Pattinson, Bandana Tewari, Dana Thomas, Joshuu Katchera, Lucy Watson, Melanie Joy, Emmu Hakansson, Alexi Lubomirski i mnoge druge.

SLAY još nije objavljen, a Capelli izjavljuje kako je dokumentarac “previše kontroverzan za mainstream medije”. Međutim, s obzirom na to da su brojni drugi dokumentarni filmovi koji razotkrivaju okrutnost prema životinjama dospjeli na platforme poput Netflixa, kao što su “Seaspiracy” i “What the Health”, nadaju se da će streaming platforme odlučiti prihvatiti i SLAY. Iz tog razloga, dokumentarni film koji razotkriva okrutnu upotrebu životinjskih koža u modnoj industriji  trebao  bi  biti  objavljen  u  bliskoj  budućnosti.  Trenutno  SLAY  vodi  kampanju prikupljanja  sredstava  na  Indiegogo, s ciljem  prikupljanja  60.000  dolara  za financiranje finalne produkcije, titlovanje filma na različitim jezicima, promoviranje filma i još mnogo toga.

PHOTOS BY: Unsplash; Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.