NADES design: Sedam hrvatskih znanstvenica koje razvijaju nevjerojatnu zelenu tehnologiju

GREEN_300_listici_sredina

Najbolje zeleno rješenje Green Hackathon natjecanja

Na Greencajt festivalu održano je Green Hackathon natjecanje, realizirano u suradnji s Britanskom ambasadom i Algebra LAB-om, koje je u fokusu imalo održive tehnologije. Pobjednički projekt imat će priliku svoje zeleno rješenje predstaviti na britanskoj startup sceni, a mi se saznali sve o njemu...

Najveći zeleni festival u regiji, Greencajt festival, održao se u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu. Više od 60 stranih i domaćih govornika diskutiralo je o održivim temama i motiviralo 5000 posjetitelja na zelenu tranziciju. Međunarodni dan okoliša bio je ujedno i posljednji dan Greencajta, a tim povodom održano je Green Hackathon natjecanje.

Green Hackathon natjecanje realizirano je u suradnji s Britanskom ambasadom i Algebra LAB-om, a stručni žiri natjecanja proglasio je NADES Design najuspješnijim projektom. Pobjednice su nagrađene putovanjem u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje će imati priliku pridružiti se britanskoj startup sceni, ostvariti kontakte unutar zelenog sektora te prezentirati svoje zeleno rješenje međunarodnoj publici.

NADES design je poslovna ideja čija je misija razvoj, razmjena znanja i tehnologije o zelenim otapalima. Na ovom projektu radi tim od sedam žena iz Laboratorija za tehnologiju i primjenu stanica i biotransformacije na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. To su znanstvenice koja već više od 10 godina rade zajedno na razvoju zelenih tehnologija kako bi pridonijele smanjenju emisije CO2. Kažu da im je ova nagrada “dala dodatan vjetar u leđa i potvrdu da je dobro i korisno to što rade”.

“Veselimo se povezivanju s britanskom start-up zajednicom te prilikama koje će nam put u London donijeti. Manifestacije poput Greencajt festivala nam pomažu u umrežavanju i vidljivosti”, kažu. “Naš cilj je doprinijeti smanjenju emisije CO2 koju uzrokuju trenutno korištena štetna organska otapala u industriji i pronaći zeleniju alternativu. Tako posljednjih 10 godina razvijamo 100% zelena biootapala koja su biorazgradiva i netoksična i u potpunosti mogu zamijeniti organska otapala u industriji.”

edf

Naime, ove znanstvenice razvile su prirodna eutektička otapala (eng. Natural deep eutectic solvents, NADES) jer se većina biološki aktivnih spojeva iz biljaka otapa u štetnim organskim otapalima kako bi se dobili ekstrakti biljaka. Ta organska otapala su toksična, zapaljiva i eksplozivna, ali i hlapljiva, zbog čega onečišćuju zrak.

NADES otapala razvijaju od 2013. godine, a od tada do danas objavile su 40-ak znanstvenih radova, ostvarile više od 15 međunarodnih i nacionalnih akademskih i industrijskih suradnji što ih čini jednim od vodećih timova u području primjene zelenih tehnologija u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji. Ove entuzijastične znanstvenice razvile su tri nova proizvoda koja planiraju plasirati na hrvatsko tržište ove godine. “Poseban doprinos akademskoj zajednici donijelo je naših 40-ak radova, a nekolicina njih se nalazi u 1% najcitiranijih u kategoriji zelenih tehnologija. Poslovnu ideju počeli smo razvijati početkom godine u sklopu SPOCK start-up inkubatora te smo razvili tri nova proizvoda koja želimo plasirati na tržište”, ističu.

Osim što su prirodni, NADES ekstrakti odlikuju se antioksidativnim svojstvima, povećavaju dugotrajnost proizvoda i imaju bolju apsorpciju. Takvi ekstrakti pokazali su dobru kompatibilnost sa stanicama kože, a dokazana je i njihova biološka učinkovitost kao što je hidratacija, anti-aging utjecaj te UV zaštita.

Uz proizvodnju prirodnih otapala, nude i usluge razvijanja personaliziranih rješenja za predstavnike industrije koji žele uključiti njihova NADES otapala u svoje proizvode, također, svoje proizvode žele plasirati na europsko i svjetsko tržište kozmetičke, prehrambene i farmaceutske industrije. Budući da NADES otapala mogu naći primjenu i u elektrokemiji, biomedicini, farmaceutskoj i kemijskoj industriji te drugim područjima, tim znanstvenica već sada ima u planu razvijati proizvode na bazi NADES-a i za potrebe tih industrija, a mi se nadamo da će nagrađeni put u Veliku Britaniju pomoći da više ljudi čuje za njihov sjajni izum.

PHOTOS BY: Alexander Starbuck; NADES design / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.